Bondedrøm på kant med loven

Regler kan forpurre Aarhus Lufthavns planer

Chefen for den økonomisk pressede Aarhus Lufthavn ved Tirstrup luftede i sidste uge muligheden for at tjene lidt ekstra ved at udlodde en del af sine store arealer til landbrug. Det kan dog vise sig, at sikkerhedsregler kommer til at skyde de drømme i sænk, skriver branchesitet Check-in.

Problemet hedder fugle. Luftfartsloven siger, at det kun er tilladt at plante græs på arealer, der ligger tættere end 300 meter på landingsbaner. Og ønsker man at beplante arealer længere væk fra banerne, så skal en konsulent fra Naturstyrelsen have det sidste ord.

De handler om at minimere risikoen for, at fugle slår sig ned i området. Kombinationen af jetmotorer og fjerkræ er nemlig uheldig og bliver anset for at være en alvorlig risikofaktor. Derfor vil myndighederne ikke have, at der er beplantning på en lufthavns arealer, der kan tiltrække fuglene.

Aarhus Lufthavns direktør tager dog udfordringerne med ro. Han er blot i gang med at se på mulighederne, når det kommer til at skaffe ekstraindtjening til sin økonomisk hårdt prøvede lufthavn.

- Vi vil holde os inden for gældende lovgivning. Men når det er sagt, så skal vi selvfølgelig afprøve rammerne,  siger lufthavnsdirektør Peter Høgsberg ifølge Check-in.

Aarhus lufthavn har udover landbruget luftet tanker om at bruge sine arealer til at opstille solceller.