Blind på vandretur: - Folk kaldte mig sofakartoffel, og det går jo ikke

Blinde mennesker er mindre aktive end andre, og det gælder også for Kim Preuthun, der mistede synet som etårig. Men nu har foreningen Blindmotion hjulpet ham til en aktiv hverdag.

En vandretur i Mols bjerge er udfordrende for de fleste, men for Kim Preuthun er der en ekstra udfordring på sådan en tur.

Han er nemlig blind, og dermed er det forbundet med en del risici at han nu har bevæget sig ud på en vandretur i det kupperede terræn.

- Officielt hedder det sig, at jeg aldrig har haft et fungerende syn, men i realiteten mistede jeg synet som etårig af meningitis, siger Kim Preuthun til TV2 ØSTJYLAND.

Af samme grund er det ikke blevet til megen motion de sidste mange år, og det står han ikke alene om. Faktisk er det et velkendt faktum, at synshandicappede er mindre fysisk aktive end gennemsnittet.

- Folk var begyndt at kalde mig en sofakartoffel og spørge om ikke, jeg havde taget enormt meget på og sådan noget. Det besluttede jeg mig for, at det går simpelthen ikke, siger Kim Preuthun. 

Kim Preuthun mistede synet som bare etårig efter at have haft meningitis.
Kim Preuthun mistede synet som bare etårig efter at have haft meningitis.

Blindmotion

Og her kommer foreningen Blindmotion ind i billedet. Det er nemlig dem, der arrangeret den vandretur i Mols Bjerge, som Kim Preuthun og andre synshandicappede er på, hvor de følges med en række frivillige, der skal agere øjne for de deltagende.

- Min rolle er jo, at Kim ikke skal brænde sig på brændenælder eller falde over stenene eller noget i den dur, siger Pernille Seider, der er frivillige øjne for Kim Preuthun på vandreturen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Foreningen Blindmotion har til formål at få personer med synshandicap og seende til i fællesskab at dyrke motion, holde sig sunde og være sammen i glæden ved et aktivt liv. 

Foruden vandreture arrangerer de også kajakroning, dansearrangementer og Goalball, der er et holdspil særligt udviklet til personer med synshandicap.

Inspirationen til projektet skal findes hos den ene medstifter Svend Mogensen. Han blev blind som 20-årig i et trafikuheld, og han har på egen krop mærket, hvad det gør ved aktivitetsniveauet.

- Jeg følte mig som en voksen baby med det samme sind som før, men jeg havde en funktionsevne som en baby. Det er ligegyldigt om du mangler en hånd, en fod eller et syn, så har du de samme lyster, siger Sven Mogensen til TV2 ØSTJYLLAND

Selv lever Svend Mogensen et aktivt liv, står på ski, og så har han besteget Kilimanjaro. Og nu hjælper han altså også andre blinde og svagtseende til at får rørt sig. 

Sven Mogensen levede et aktivt liv, indtil han som 20-årig mistede synet i en bilulykke. Det inspirerede ham til at stifte foreningen Blindmotion, der hjælper blinde til en mere aktiv hverdag
Sven Mogensen levede et aktivt liv, indtil han som 20-årig mistede synet i en bilulykke. Det inspirerede ham til at stifte foreningen Blindmotion, der hjælper blinde til en mere aktiv hverdag

God fornemmelse i kroppen

Foruden dagens vandretur i Mols Bjerge, så har Kim Preuthun også fundet en seks kilometer lang rute hjemme i Greve, som han kan gå helt på egen hånd. Generelt lever han et mere aktivt liv, og det kan ifølge ham selv tydeligt mærkes.

- Jeg begynder at få en helt anden fornemmelse i kroppen og et mere tilfredsstillende selvværd, fortæller en tydeligt glad Kim Preuthun på sin vandretur i Mols Bjerge.

Og foruden en mere aktiv hverdag har han også fundet et netværk af ligesindede og en makker, der gør at han i fremtiden kan endnu mere. 

Foruden at agere frivillige øjne for Kim Preuthun på dagens vandretur, hjælper Pernille Seider ham også med at få lidt mad og drikke undervejs.
Foruden at agere frivillige øjne for Kim Preuthun på dagens vandretur, hjælper Pernille Seider ham også med at få lidt mad og drikke undervejs.
Trafikulykke Grenåvej

Efter bil landede på to andre biler: Bilist sigtet for narkokørsel

Mørke skyer nær villakvarter

play Kælder oversvømmet tre gange: Nu forbereder Klaus sig på nye skybrud

Badesø Knudssø

Badning frarådes: Lort fundet i badevandet

skak

International turnering i Aarhus: - Det betyder meget at komme i gang igen

20_percent

play Ekspert om massive mågeplager: En krig, der ikke kan vindes

Skolebørn

play Bliv vaccineret inden skolestart, siger Brostrøm. Men hvad mener forældrene?

Dagens mest læste