Beredskab advarer efter flere naturbrande: - Det er rigtig tørt

Fredag eftermiddag udbrød en naturbrand ved Ebeltoft. Nu advarer Beredskab og Sikkerhed folk mod at brænde af, da det er knastørt.

Beredskab og Sikkerhed måtte fredag eftermiddag rykke ud til en naturbrand. En kvinde brændte papir af, men det tog fat nogle omkringliggende grene, hvor det bredte sig. Foto: Øxenholt foto

Beredskab og Sikkerhed, som dækker Randers, Favrskov og Djursland, har rykket ud til flere naturbrande de seneste dage.

- Folk skal være meget opmærksomme på, at det er rigtig, rigtig tørt derude. Vi har kørt til en del naturbrande her på det sidste, fortæller indsatsleder Jan Recke til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Jorden er lige så tør, som den plejer at være i juni

Fredag eftermiddag var de på pletten igen, da en afbrænding løb løbsk for en kvinde ved Ebeltoft.

- En ung dame skulle brænde nogle papirer af, og havde lagt det et sted, hvor det var rigtig fint. Men det var tørt rundt om, og der gik ild i noget kvas, som bredte sig, siger indsatslederen fra Beredskab og Sikkerhed.

Beredskab og Sikkerhed fik hurtigt slukket naturbranden, men råder folk til at være yderst forsigtige i forhold til afbrænding. Foto: Øxenholt foto

Heldigvis var en brandmand fra Beredskab og Sikkerhed til stede ved en nærtliggende campingplads, så han kom til undsætning, og man fik hurtigt holdt den nede. Brandvæsenet kunne gøre det sidste færdigt, da de ankom til stedet.

- De havde stort set selv slukket det med en masse ildslukkere, så de havde gjort det godt, fortæller Jan Recke.

Læs også Tørken truer: Landmand må allerede nu tænde for vandingsmaskiner

Ulovligt at brænde af

Hvis man bor i en byzone eller i et sommerhusområde, så må man ikke brænde haveaffald af. I nogle kommuner er det tilladt fra 1. december til 1. marts.

Det løber simpelthen fra folk. Så det er mere tørt, end de er klar over.

Jan Recke, indsatsleder, Beredskab og Sikkerhed

- Hvis man ikke brænder af efter reglerne, og det går galt, så kan man få en bøde af politiet, siger vagtchefen og opfordrer folk til at lade vær og passe på.

- Det løber simpelthen fra folk. Så det er mere tørt, end de er klar over.

Ildslukkere fra en nærliggende campingplads blev brugt til at slukke branden. Foto: Øxenholt foto

Sidste år var sommeren ekstrem tør, og landets beredskaber rykkede ud til et rekordstort antal udrykninger. Fra maj til og med august rykkede de ud til 2508 naturbrande.

Til sammenligning var der i gennemsnit 878 naturbrande i samme periode fra 2013-2017. Det viser tal fra Redningsberedskabet Statistikbank.

Læs mere om reglerne for afbrænding her.

Fem gode råd fra Danske Beredskaber: 

 1. Brug dine sanser – ser græsset vissent ud eller mærkes det meget tørt, skal du være særligt opmærksom. Tjek vindforholdene, og tænd kun bål eller grill i stille vejr.
   
 2. Hav altid slukningsmidler inden for rækkevidde, når det er tørt – brug haveslangen eller havevandkanden.
   
 3. Tænk over, hvor du bruger ukrudtsbrænderen – skure og udhuse af træ er også brændbare.
   
 4. Brug maskiner og elektrisk værktøj med omtanke – få gnister kan starte en brand.
   
 5. Forlad aldrig bål, grill eller anden ild.
02:06

VIDEO: Det tørre vejr giver også allerede problemer for landmænd i Østjylland. Én af dem er Janus Sølvsten fra Voel. Videoen er fra den 18. april 2019.

Luk video