29 ansatte fyret: Kommune var advaret om kaos
Allerede i sommer råbte medarbejderne op om det dårlige arbejdsmiljø på ældreområdet.
Syddjurs Kommune blev allerede i sommer gjort opmærksom på, at ældreområdet i kommunen havde brug for opmærksomhed.
Det fremgår af et bekymringsbrev vedrørende arbejdsmiljøet i ældreplejen, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i.
Brevet er stilet sundheds- og omsorgschef Ingelise Juhl og borgmester Michael Stegger (S) og er underskrevet af netværket af TR- og AMR-repræsentanter fra hjemmeplejen, sygeplejen, rehab og plejeboligerne.
Når vi modtager et brev, som det beskrevne tager vi det altid meget alvorligt
Her er syv konkrete problematikker fremhævet. Blandt andet er det første punkt, at de ansatte oplever en ekstremt presset hverdag på grund af for få faste personaler, opgaver der overstiger de ressourcer, der til rådighed samt rekrutteringsproblemer.
Det gør, at der mangler tid og overskud, står der videre.
Altid plads til forbedring
På trods af at brevet er sendt til Michael Stegger, vurderer Syddjurs Kommune ikke, at det er borgmesteren, der skal udtale sig om brevet.
Derfor har kommunen sendt et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND fra chef for Sundhed og omsorg Ingelise Juhl.
- Når vi modtager et brev, som det beskrevne tager vi det altid meget alvorligt, og vi har derfor afholdt en række dialogmøder med de pågældende FOA-repræsentanter. Her er der blevet drøftet en række af de udfordringer, som medarbejderne oplever.
- Det er vores oplevelse, at de tillidsvalgte medarbejdere har været tilfredse med forløbet omkring dialogmøderne, udtaler Ingelise Juhl i det skriftlige svar.
Alligevel erkender hun, at der altid er plads til at gøre det bedre og forbedre servicen til de ældre.
Læs alle syv problematikker fra bekymringsbrevet her
En ekstremt presset hverdag pga. for få faste personaler (især uddannede). Opgaverne overstiger ressourcerne til rådighed. Rekrutteringsproblemet mærkes tydeligt.
Ovenstående giver manglende tid og overskud til at introducere nye medarbejde og elever, hvilket så igen giver problemer med fastholdelse og sikring af kvaliteten i vores uddannelse af nye medarbejdere.
De få faste personaler giver anledning til et stort forbrug af vikarer. Det gør det svært at møde behovet for, og ambitionen om færreste muligt i borgers hjem. Der er borgere der i hele uger udelukkende møder vikarer. Det skaber øget risiko for fejl samt en fortvivlelse og dårlig trivsel hos borger. De bliver dårligere, og det bliver svære at arbejde forebyggende og sundhedsfremmende. Især vores borgere med demens er meget sårbare overfor denne ustabilitet. Forståeligt skaber det også frustration hos pårørende, som desværre ikke har andet sted at rette denne frustration end de få faste medarbejdere de engang i mellem ser.
Der opleves en manglende lydhørhed overfor de problemstillinger medarbejderne står i. Der bliver ikke handlet på tingene. Det er ofte for langt, eller for lidt tid mellem leder og medarbejder.
Der er mange administrative og praktiske opgaver som besværliggør hverdagen, og som tager tiden fra kerneopgaven. Det kan være ting som biler, chip, booking, vikarkoder, vagttelefoner, bestilling af varer o. lign.
Borgerteams har skabt frustrationer. Der har været mange løse ender, og mange beslutninger som medarbejdere føler tages over hovedet på dem – og endda ikke informeres ordentlig om. Der mangler en oplevelse af medarbejderinddragelse.
Sygefravær er bekymrende, det gælder både medarbejdere og ledelse. Det forværrer yderligere problematikken med for få faste, uddannede kollegaer.
Kilde: Bekymringsbrev fra Netværket af TR- og AMR-repræsentanter fra hjemmeplejen, sygeplejen, rehab og plejeboligerne
Ingelise Juhl understreger, at de aktuelle 29 opsigelser på to plejehjem handler om overnormering i forhold til budgettet for 2023 på særligt to ud af kommunens fem plejehjem.
- Opsigelserne er således ikke udtryk for en generel nedskæring på området, og vi fastholder det kendte serviceniveau – også på de to ramte plejehjem, udtaler hun.
Er I ikke bekymret for, at det kan give yderligere pres på hverdagen?
- Det har været en stor beslutning at opsige medarbejdere, men det har været nødvendigt for at kunne sikre overholdelsen af det vedtagne budget for 2023 på især to plejehjem, siger Ingelise Juhl og fortsætter:
- Jeg har dog fuld forståelse for, at man kan have bekymring for bemanding og aktiviteter på de to plejehjem. Jeg kan love, at det er noget vi sammen med den lokale ledelse ser nøje ind i, for at sikre et godt arbejdsmiljø og en tryg dagligdag for beboerne fremover.
Skulle være opdaget tidligere
Chefen for Sundhed og omsorg erkender, at man burde have opdaget budgetoverskridelsen tidligere, så det kunne være justeret gradvist.
Overskridelsen skyldes blandt andet sygdom under corona, og at vikarudgifterne dermed steg, oplyser kommunen.
- Nu kommer ændringen pludseligt for at tilpasse personalenormeringen til deres aktuelle budget. Det er selvfølgelig ærgerligt og beklageligt, skriver Ingelise Juhl og forklarer videre:
- På de to hårdest ramte plejehjem må vi dog erkende, at vi har haft problemer med ledelse og styring. Men vi har naturligvis også et ansvar centralt, og her i den øverste ledelse vil vi støtte og hjælpe de lokale ledelser bedst muligt.
Nu vil kommunen prøve at lære af situationen og sætte stærkt ind over for de to plejehjem, slutter chefen.
Der er blevet afskediget personale på to plejehjem i kommunen. 16 medarbejdere på Søhusparken i Ebeltoft og ni på Lillerupparken i Rønde.
- Hvis vi ikke skal se et massivt underskud igen i 2023, så er vi nødt til at reagere på det, har formand for sundheds- og ældreudvalget Christoffer Pedersen (V) tidligere sagt til TV2 ØSTJYLAND.