12-årig forsker får topplacering til stor konkurrence

12-årige Gustavs forskning har endnu en gang indbragt ham en topplacering ved en stor konkurrence for landets unge videnskabsfolk.

Han går stadig i 6. klasse, men Gustav Kvist Kalmar fra Ryomgård på Djursland er allerede ved at slå sit navn fast som en af landets mest talentfulde kommende forskere.

Tirsdag blev det nemlig til en flot andenplads ved konkurrencen Unge Forskere Junior i kategorien Physical Science. I 2021 vandt han ved konkurrencen, da han deltog i kategorien Life Science.

Men selvom det blev til et skridt ned af podiet, er han stolt over sin placering.

- Der er folk, der virkelig kæmper for at få førstepladsen, så jeg er ikke skuffet, siger Gustav Kvist Kalmar.

quote Kender man vores børn, ved man, at de ikke bliver verdensmestre i fodbold eller håndbold. Men til gengæld er de dygtige i skolen og nysgerrige og opsøgende.

Stefan Kalmar, far til Gustav

Den 12-årige videnskabsmand fra Ryomgård vandt sin andenplads for sit forskningsprojekt om menneskets evne og hurtighed til at sanse ændringer.

- For eksempel hvor hurtigt noget skal bevæge eller ændre sig, før folk opdager, at det bevæger eller ændrer sig, fortæller han.

I forbindelse med projektet har Gustav Kvist Kalmar blandt andet haft mulighed for at få en testperson i en MR-scanner, hvor man kunne registrere aktivitet i hjernen. Han har også lavet eksperimenter, hvor forsøgspersoner skal har skullet se, om de kunne se forskel på to farver med marginal forskel.

Gustav Kvist Kalmar vandt også to særpriser for sin overlegne formidling.
Gustav Kvist Kalmar vandt også to særpriser for sin overlegne formidling. Foto: Unge Forskere

Leksikon som godnathistorie

At komme så langt og næsten til tops har krævet store opofringer, og Gustav Kvist Kalmar vurderer, at han hver dag siden sommerferien sidste år har brugt en til to timer på projektet.

Naturvidenskab og interessen for omverden lever i bedste velgående i Gustavs familie. Således har begge hans søstre også deltaget i og vundet førstepladser ved Unge Forskere.

Og Gustav Kvist Kalmars far, Stefan Kalmar, fortæller da også, at deres familie nok ikke er lige som de fleste andre.

- Vi har nok brugt mere tid på at læse 'Børnenes leksikon' for dem som godnathistorie, om hvordan kroppen fungerer, eller bøger om store opfindere, mens andre børn måske har fået læst Alfons Åberg og Emil fra Lønneberg.

- Kender man vores børn, ved man, at de ikke bliver verdensmestre i fodbold eller håndbold. Men til gengæld er de dygtige i skolen og nysgerrige og opsøgende, siger Stefan Kalmar.

Selv er Gustav Kvist Kalmar opsat på at gøre akademisk karriere på universitetet. Når altså han har gjort grundskolen og siden gymnasiet færdigt.

Det står endnu ikke klart for ham, hvad han vil læse, men står det til ham, bliver det hellere flere fag end ét enkelt.

- Det kunne være spændende at have mange forskellige emner at beskæftige sig med og vide noget om, siger Gustav Kvist Kalmar.

I sin stand i Øksnehallen i København præsenterede Gustav Kvist Kalmar sit projekt for de fremmødte.
I sin stand i Øksnehallen i København præsenterede Gustav Kvist Kalmar sit projekt for de fremmødte. Foto: Privatfoto

Medvirker i teaterstykke

Men ved siden af de boglige ambitioner og de mange timer brugt på sit seneste forskningsprojekt har han en anden og mere kunstnerisk passion:

Teater.

Allerede som seks-syv-årig blev han grebet af teatret og skuespil, og det har nu bragt ham så langt, at han i maj og juni skal medvirke i musicalklassikeren Cabaret på Aarhus Teaters store scene.

- Jeg synes bare, teater er helt fantastisk. Jeg ved ikke, hvor meget teater og skuespil kommer til at fylde i fremtiden, men lige nu kommer Cabaret til at tage en masse af min tid.

Måske var det hans teatertræning, der gjorde, at han udover sin andenplads også vandt hele to formidlings-særpriser fra medicinalfirmaet Lundbeck og fra Aarhus Universitet.

- Gustav udviser stor glæde og engagement for sit projekt. Fra første sekund af hans præsentation fanger han vores opmærksomhed med sin sprudlende energi. Uanset hvilke spørgsmål vi kaster efter ham, svarer han prompte med et godt letforståeligt svar, lyder Lundbecks begrundelse blandt andet.

Hver særpris kaster en tur for hele Gustav Kvist Kalmars klasse på Ryomgård Realskole af sig. De får blandt andet en overnatning på Science Museerne ved Aarhus Universitet.