Østjysk minkavler i oprør: Jeg beholder avlsmink

Stik imod budskabet fra resten af branchen, opfordrer minkavler fra Djursland sine kollegaer til at beholde avlsmink.

Det er en branche i fuldstændig chok, men for minkavler Søren Sodemann fra Djursland er der to hovedbudskaber.

- Der er ikke påvist covid-19 på nogen farme i Østjylland, så vi skal beholde vores avlsdyr, og så kan man begynde at vaccinere dem med de testvacciner, der allerede nu findes, siger han.

Ifølge Fødevarestyrelsens seneste opgørelse er der ikke konstateret smitte hos mink i Østjylland - men det er der lige nord for, og i Hedensted Kommune er der også smitte hos mink.

I Østjylland har DAKA brændt en del af de døde mink, men de har spurgt om hjælp hos varmeværker til at afbrænde ikke-smittede mink. Der er ingen grave til mink i Østjylland på nuværende tidspunkt.
I Østjylland har DAKA brændt en del af de døde mink, men de har spurgt om hjælp hos varmeværker til at afbrænde ikke-smittede mink. Der er ingen grave til mink i Østjylland på nuværende tidspunkt. Foto: Allan Kibsgaard, TV2 ØSTJYLLAND / Ritzau

Søren Sodemann er ikke hvem som helst i branchen. Hans farm har haft minkproduktion i 70 år, og så er han formand for Djurslands Pelsdyravlerforening.

- Avlsdyrene er vores livsnerve. Der er ingen, som har ret til at gå ind på en gård, hvor der ikke er konstateret smitte. Det er logik for burhøns, at ingen kan kræve de raske mink her aflivet.

Kommer du til at aflive alle dine mink?

- Absolut ikke, siger Søren Sodemann. 

Hvorfor ikke?

- Det er et brud på grundloven, hvis myndighederne går ind på privat grund, så længe der ikke er påvist smitte her.

Ved ikke, hvor mange han beholder

Søren Sodemann har haft godt 30.000 mink, og han har ikke taget stilling til, hvor mange mink, han beholder.

Minkavlerne er stillet 20 kroner i udsigt per aflivet mink, hvis de har aflivet alle deres mink inden mandag midnat.

Så først skulle alle minkene aflives, så skulle nogle af dem måske ikke aflives alligevel – og nu skal de vist nok aflives alle sammen. Ministeren er blevet misforstået. Forvirringen er total for minkavlerne, der står midt i det hele.

Den deadline knokler hele branchen med at nå, men det giver Søren Sodemann ikke noget for.

- Det er lokkemad. Prøv at hør her. De 20 kroner er også ulovlige. Man må ikke lave sådan noget, uanset om man hedder Mette Frederiksen eller ej.

Risikerer du ikke, at dine dyr bliver smittet senere hen?

- Min filosofi er, at når vi først er kommet igennem vores pelsningssæson, så vil smittetrykket falde med godt 90 procent. Det kender vi fra andre sygdomme, som kan husere på vores farme. Om en uge vil vi normalt have et minimum af dyr på farmen. Og derfor vil smitterisikoen også være på et minimum.

Men, hvad hvis de bliver smittet?

- Så er det jeg siger: Lad os nu få de resterende avlsmink vaccineret.

Er du også minkavler om to år?

- Ikke i det her land. Jeg er virkelig skuffet over hele situationen og regeringen. Det er magtarrogance uden sidestykke.

Jeg har ikke hørt andre af dine kollegaer konkret nævne, at de beholder avlsmink?

- Folk er i chok. Der er total undtagelsestilstand. Avlsdyrene er vores livsnerve.