Nu sætter hospital øl-rester på menuen

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers har taget et nyt skridt mod en mere bæredygtig fødevareproduktion. De slår nemlig brød op på mel fra øl- og whiskeybrygning.

Det er sjældent patienter får serveret øl og whisky i hospitalssengen, men nu kan de få en duft af rusen på Regionhospitalet Randers.

De sidste fjorten dage har bagerne på Regionshospitalet Randers afprøvet denne nye meltype.

Det var cheføkonoma på Regionshospitalet Randers, Mona Carøe, der blev kontaktet af bryggeriforeningen, Circular Food Technology, og efter lidt research blev hun lun på projektet af en helt særlig grund.

- Vi har tit problemer med at få nok næring i småt spisende patienter, det meget høje proteinindhold giver os en unik mulighed for at imødekomme de småt spisende patienters behov for kost med højt næringsindhold, siger Mona Carøe.

Den meltype, Circular Food Technology producerer, har et dobbelt så højt proteinindhold og tolv gange så højt et fiberindhold, som almindeligt hvedemel.

- Vi blev præsenteret for et produkt, der gav mening - et affaldsprodukt med højt fiber- og proteinniveau. Det er en win win, siger Mona Carøe.

På Regionshospitalet Randers går de nemlig meget op i bæredygtighed og økologi, det gav derfor særlig god mening, at bruge dette restprodukt.

Maskmel

Circular Food Technology er en virksomhed med henblik på at genanvende mask - et restprodukt fra øl- og whisky-brygning.

- Vi laver mel uden marker, fordi vi genanvender biprodukter, som skulle være gået til dyrefoder eller være kasseret. Det betyder, at der er et 36 procent mindre CO2-aftryk, siger Karin Beukel, som er medstifter af Circular Food Technology.

Maskmel

Patientkøkkenet bager med fire forskellige typer af maskmel; Pilsner, IPA, Stout og Whisky. Maskmelet er fremstillet af mask fra danske, økologiske bryggerier og destillerier.

- De flere meltyper betyder, at melet smager forskelligt, noget mel har blandt andet noter af chokolade. Det skaber noget karakteristik til brødet, og det er der behov for hos småt spisende patienter, siger Karin Beukel fra Circular Food Technology.

Regionshospitalet Randers afprøver nu også melet i deres kager.

- Indtil videre har vi kun fået gode tilbagemeldinger fra patienterne, siger Mona Carøe.