Minkavlere tilbudt krisehjælp: Kun én har taget imod tilbuddet

Region Midtjylland aktiverede deres kriseberedskab til de mange minkavlere, der så småt ser deres livsværk forsvinde. Indtil videre har regionen dog kun fået én henvendelse.

Selvom minkbranchen står i en ekstraordinær krisesituation, er det ikke væltet ind med henvendelser til det kriseberedskab, Region Midtjylland tilbyder de borgere, der bor eller arbejder på minkfarmene.

Faktisk har de kun modtaget én henvendelse, siden beredskabet blev sat i værk den 9. november. Claus Lassen Graversen, sygeplejefaglig direktør i psykiatrien hos Region Midtjylland, tror dog ikke, at det er ensbetydende med, at de berørte ikke får hjælp.

- Der kan være flere forklaringer. Det er en branche, hvor der er et stærkt netværk, hvor man støtter hinanden - vi er kun en lille brik i det. Brancheforeningen, forsikringsselskaber og præster har tilbudt hjælp på de samme områder, siger han.

Beredskabet, som Region Midtjylland tilbyder, er tilsvarende det, de tilbyder ved store ulykker med eksempelvis tog eller bus, hvor der kan være brug for psykologisk assistance.

Kortvarig indsats

Helt konkret omfatter beredskabet psykiatriske sygeplejersker, psykologer og psykiatere, der med kort varsel kan rykke ud og tilbyde krisehjælp.

Her vil de være behjælpelig med enkeltstående tilbud i form af en til to samtaler, inden man bliver hjulpet videre over i almindelige tilbud.

quote Det er bedre at arbejde i øjeblikket end at ligge i sin seng. Det får man ikke nogen søvn af alligevel

Lars Eilertsen, minkavler, Lystrup

- Vores støtte består blandt andet af at forklare de reaktioner, som personerne måtte føle. Det kan være vrede hos en person, der aldrig er vred. Det er naturlige reaktioner ovenpå en så eksistentiel krise, som de står i, siger Claus Lassen Graversen.

- Det kan være reaktioner, man egentlig ikke selv troede, man besad.

Det er beredskabsstaben i Midt- og Vestjyllands Politi, der koordinerer minkindsatsen på tværs af regionen, der har anmodet Region Midtjylland om at stille sit beredskab til rådighed.

Lars Eilertsen går lige nu igennem en krise med uoverskuelige konsekvenser. Selvom der ikke er konstateret smitte med coronavirus i en eneste mink på hans farm, skal alle 10.000 af dem lade livet. Og det betyder et farvel til ikke bare hans arbejde - mens hans liv gennem 50 år. Han lukker os ind nu i 'Helt Ærligt'.

Livsværk går til grunde

Én af dem, der lige nu er i gang med at aflive mink, er Lars Eilertsen fra Lystrup.

Han har brugt 50 år på at opbygge sin minkfarm, men nu er det slut. Siden Mette Frederiksens udmelding på et pressemøde den 4. november har Lars Eilertsen aflivet sine dyr fra tidlig morgen til sen aften.

- Det er et kæmpe arbejde og et hårdt arbejde, sagde han efterfølgende til TV2 ØSTJYLLAND.

Men for ham hjælper det med at holde tankerne om den dystre fremtid en smule på afstand.

- Det er bedre at arbejde i øjeblikket end at ligge i sin seng. Det får man ikke nogen søvn af alligevel, forklarede han.

20210507-155643-L-1920x1280we

play Strejke aflyser behandlinger på stribe: Nu vil partier og fagforening have regeringen på banen

mystisk finne2

play Mystisk finne set i populær badesø: Her er eksperternes bud

thea1

12-årige Thea klipper sit hår for at hjælpe syge børn

Skærmbillede 2021-07-23 kl. 14.18.35

Huse evakueres på Anholt - Mortergranat fundet i "ørkenen"

IMG_5540

Fanebærers far skal ikke se sønnen gå ind med dannebrog

IMG_6997

Tre biler stødt sammen: Personer fastklemt i bil

Dagens mest læste