Smukfest sprøjter sikkerheden i top

En brandbil, vandpumper og 52.000 lommeaskebægere skal sikre, at der ikke udbryder brand under Smukfest

6000 festglade festivalgæster indtog søndag formiddag den del af Smukfests campingområder, som bliver kaldt Kærligheden. Foto: Flemming Krogh - Ritzau Scanpix

Det er ikke kun landmænd, der føler sig presset af de seneste måneders manglende regn.

Også Smukfests sikkerhedschef, Thomas Rydahl, har fået ekstra at se til i varmen, da det tørre, varme vejr øger risikoen for naturbrande.

- Der er altid mange sikkerhedsudfordringer op til festivalen, men det altoverskyggende lige nu er, at det er varmt, og det er tørt, og det har det været længe, siger han.

Derfor har Thomas Rydahl og de 3700 frivillige i Smukfests sikkerhedsafdeling oprustet brandsikkerheden inden festivalen i Skanderborg, der varer fra 8. til 12. august. 

Læs også Så er Smukfest i gang: - Planen er, vi skal være stive!

Afdelingen har klippet græsset ved parkeringspladserne helt ned, jorden vandes på særligt tørre steder samt i områder nær boder med varm mad, og 52.000 lommeaskebægere deles gratis ud til rygere under festivalen.

Desuden er en døgnbemandet brandbil fra Østjyllands Brandvæsen på pladsen, så der hurtigt kan gribes ind, hvis noget bryder i brand.

- Vi kan garantere, at vi har gjort alt, hvad vi kan, for at sikre en forsvarlig afvikling af festivalen, siger Thomas Rydahl.

00:38

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND besøgte Smukfest, da de første festivalgæster søndag indtog campingområdet. Videoen er fra 5. august 2018.

Luk video

Er trygge ved at holde festival

Det er første gang nogensinde, at en tankvogn står klar til at gribe ind under Smukfest, oplyser Anders H. Jensen, beredskabsinspektør ved Østjyllands Brandvæsen.

Han forventer dog ikke, at den døgnbemandede vogn kommer i arbejde under festivalen, hvor brandsikkerheden ifølge ham er høj.

- Jeg vurderer ikke brandrisikoen større ved Smukfest end i resten af naturen. De tiltag, vi laver sammen med festivalen, er rigeligt, til at vi er trygge ved, at der holdes festival, siger han.

Selv om der blev åbnet for campingområderne søndag 5. august, begynder festivalens officielle program først onsdag 8. august.

Det er også denne dag, at gæsterne ifølge vagthavende ved DMI Steen Rasmussen kan forvente de højeste temperaturer.

- Vejret starter varmt ud, så onsdag kan temperaturen komme op på 28-30 grader, hvilket er usædvanligt varmt for denne tid på året.

- I løbet af torsdag eller fredag ser der ud til at komme et vejromslag med en hel del regn, og det vil nok være en god idé at tage regntøj og gummistøvler med, siger Steen Rasmussen.

Festivalen slutter søndag 12. august.

Smukfest fejrer knap fire årtier med fest i bøgeskoven

Smukfest slog første gang dørene op i sommeren 1980, hvor omkring 1000 mennesker gæstede musikfestivalen i en bøgeskov i Skanderborg.

Den har haft vokseværk siden og er i dag landets næststørste musikfestival efter Roskilde Festival.

Læs mere om den østjyske festival her:
 
 • Smukfest er en festival over fem dage i en bøgeskov i Skanderborg.
   
 • Festivalen, der fandt sted første gang i 1980, går også under navnene Danmarks Smukkeste Festival og Skanderborg Festival.
   
 • Der er plads til maksimalt 55.000 deltagere.
   
 • Omkring 14.000 af festivalgæsterne er frivillige, der hjælper til inden, under eller efter Smukfest.
   
 • Med en pris på 2695 kroner for en partoutbillet (billet til alle festivalens dage, red.) er Smukfest landets dyreste festival. Alligevel blev de 30.000 partoutbilletter udsolgt på halvanden time.
   
 • Omkring 90 procent af artisterne på festivalen er danske, mens de resterende er internationale kunstnere.
   
 • Blandt årets internationale hovednavne er Britney Spears, Kendrick Lamar og Shawn Mendes.
   
 • Blandt de danske navne er Kim Larsen, Mø og Rasmus Seebach.
   
 • Det officielle musikprogram begynder onsdag 8. august, og det hele slutter søndag 12. august.
   
Kilde: Smukfest