40 år med Smukfest: Byen lever højt på festivalen

Både en lokal tennisklub og ejendomsmæglere nyder godt af den 40 år gamle festival.

02:06

VIDEO: I onsdagens indslag kan du se mere om, hvad Smukfest betyder for Skanderborg.

Normalt er der godt 19.000 indbyggere i Skanderborg. Men hvert år i en lille uge vokser det tal gevaldigt, når ekstra 50.000 mennesker rykker ind i byen til fest mellem bøgetræerne til Smukfest.

Læs også Årets Smukfest er rigtigt begyndt: Festivalpladsen er nu åben

I år har Smukfest 40 års jubilæum, men det er ikke kun dem, der har noget at fejre. Det har Skanderborg by også, som i mange år har levet højt på festivalen.

Vi har råd til at gøre noget mere for vores klub.

Karen Domino, formand, Skanderborg Lawn Tennisklub

Blandt andet også Skanderborg Lawn Tennisklub som for år tilbage fik den idé, at de ville prøve at få noget ekstra ud af de mange nye naboer.

- Med alle de mennesker skulle vi se, om vi kunne tjene nogle penge. Og så begyndte det i det små, og nu har det så udviklet sig til, at vi sidste år havde tusinde gæster, siger Karen Domino, der er formand for klubben, og som arrangerer champagne-brunch.

Læs også QUIZ: Hvor meget ved du om Smukfest?

- Vi har råd til at gøre noget mere for vores klub. Vi har fået nyt tag, nye lædersofaer, og vi kan købe kagemand uden at skulle tænke på økonomien på den måde, som hvis vi ikke havde det, siger Karen Domino.

Se forklaringen til grafikken herunder billedet.

Analyseinstituttet udarbejdede for ti år siden en rapport. Den viste, at festivalen dengang havde en værdi af 350 millioner kroner - og at den genererede en årlig indtægt til Skanderborg og omegn på cirka 42 millioner kroner.

Ifølge Smukfest vil begge tal sandsynligvis være væsentligt højere i dag.

Læs også Fra i morgen: Smukfest-feeling spredes til hele Skanderborg by

Smukfest-brandet bliver brugt i salgsannoncer

Hos Nybolig Skanderborg bruger man også festivalen som et trækplaster. Blandt andet står der følgende i en salgsannonce:

"Prikken over i'et; en specialbus kører hvert år direkte til Smukfest - lige til og fra din hoveddør"

- Næsten alle ved, hvad Smukfest er. Og det er et godt referencepunkt at sige, det er noget med skov. Noget med en sø, og det er mange mennesker, der samles. Det er noget af det, Skanderborg kan, siger Søren Stær, der er ejendomsmægler hos Nybolig Skanderborg.

Læs også Flere voldsepisoder på Smukfest: Politiet har haft en travl nat

Vi ved, at denne uge er vigtig for vores bosætning, for der er faktisk rigtig mange mennesker, der husker Skanderborg for Smukfest.

Lene Langballe, fmd., Skanderborg City

Også formanden for Skanderborg City, Lene Langballe, ser festivalen som en vigtig del for byen.

- Vi ved, at denne uge er vigtig for vores bosætning, for der er faktisk rigtig mange mennesker, der husker Skanderborg for Smukfest. Så det er et dejligt aftryk, vi gerne vil give til folk om, at her er der en by, hvor der sker noget attraktivt, siger hun.

I forbindelse med 40-års-jubilæet har TV2 ØSTJYLLAND lavet en webdok om Smukfest. Den kan du læse her.

03:47

VIDEO: Skanderborg Festival er kendt som Danmarks smukkeste festival. Men festivalen har også en ambition om at være blandt de grønneste. Se mere i videoen fra tirsdagens indslag.

Luk video