Tomas må ikke bo her med sin gravide kone

Et boligområde i Skanderborg har i fem år ikke været på ghettolisten - alligevel må beboere ikke blive familiesammenført med en ægtefælle.

Tomas Tordrup går rundt i en helt tom lejlighed i Højvangen i Skanderborg. 

- Jeg er meget ked af, at jeg skal flytte fra området, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.

Men han er nødt til at flytte fra det sted, han er opvokset og har boet siden 1984.

- Det er her, mit hjerte ligger, og de folk, jeg kender og mine venner bor her, siger Tomas Tordrup.

Han er til daglig SOSU-assistent på Aarhus Universitetshospital, han har ingen gæld og skal om tre måneder være far. Men da han søgte om familiesammenføring med sin kone, Dariia Tsyhanchuk, som kommer fra Ukraine, fik de afslag.

På grund af afslaget måtte hun den 17. januar flyve tilbage til Ukraine.

- Jeg blev chokeret over, at vi ikke kan være sammen, men også over begrundelsen, siger Tomas Tordrup.

Tomas Tordrup skal flytte, hvis hans kone skal have en chance for at bo i Danmark sammen med ham.
Tomas Tordrup skal flytte, hvis hans kone skal have en chance for at bo i Danmark sammen med ham.

Ingen ghetto i fem år - men står stadig på liste

Årsagen til afslaget var ifølge Udlændingestyrelsen, at Tomas Tordrup bor i et område, som står på boligkravslisten. Det er selvom, Højvangen i fem år ikke har været på ghettolisten.

- Den var på ghettolisten for fem år siden, men det har vi arbejdet os ud af. Det er et velfungerende boligområde, som er meget stille og roligt. Så vi er meget stolte af området her, fortæller direktør i Skanderborg Andelsboligforening Erling Weber Jensen.

De her områder i Østjylland er på boligkravslisten:

I boligforeningen var man ikke klar over, at der var sådan en liste. Her er man kede af, at Tomas og Dariia er nødt til at flytte for at kunne være sammen.

- Det er da rigtig, rigtig ærgerligt, at vi har nogle ressourcestærke beboere, som gerne vil bo i det her område og bidrage – de har været meget aktive, siger Erling Weber Jensen.

quote Det er en fejl, og der er ingen gode undskyldninger.

Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsminister


Minister erkender fejl: - Det er dybt beklageligt

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) erkender, at der er sket fejl i forhold til at opdatere boligkravslisten.

- Det er dybt beklageligt, at boligkravslisten ikke er blevet opdateret, sådan som den skulle være blevet. Det er en fejl, og der er ingen gode undskyldninger, skriver han i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Boligkravslisten skal nu opdateres, så vi fremadrettet undgår fejl-afgørelser. Det vil ske snart. Jeg forventer, at en ny bekendtgørelse kan udstedes i det tidlige forår i år.

Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister

Mattias Tesfaye fortæller, at der i alt er givet syv afslag på ægtefællesammenføring med henvisning til boligkravet, siden boligkravslisten blev indført i 2018. Han vil ikke kommentere på den enkelte sag, men skriver yderligere:

- Boligkravslisten skal nu opdateres, så vi fremadrettet undgår fejl-afgørelser. Det vil ske snart. Jeg forventer, at en ny bekendtgørelse kan udstedes i det tidlige forår i år, skriver Mattias Tesfaye.

Derfor hjælper det ikke Tomas Tordrup og Dariia Tsyhanchuk nu og her, selvom der er sket en fejl. De kan risikere, at ventetiden på deres sagsbehandling kan tage over et år.

FAKTA OM BOLIGKRAVSLISTEN:

Risikerer at misse sin datters fødsel

Tomas Tordrup har fundet en ny lejlighed to kilometer væk fra Højvangen - et område som ikke er på nogen liste. Men hans gravide hustru Dariia Tsyhanchuk er stadig i Ukraine. 

- Vi risikerer mere og mere, at fødslen foregår i Ukraine, men jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at hun kan komme tilbage inden, siger Tomas Tordrup.

Dariia Tsyhanchuk er sat til at føde den 17. april.
Dariia Tsyhanchuk er sat til at føde den 17. april. Foto: Privatfoto

Parret har anket afgørelsen og fået at vide, at Dariia Tsyhanchuk kan genansøge om familiesammenføring fra Ukraine. 

- Problemet er, at de ikke bare kan sige, at nu har I løst problemet. Man er nødt til at søge igen. Så vi må søge igen, og det er med 10 måneders ventetid, fortæller Tomas Tordrup, som nægter at give op. 

Han håber, at han kan få sin kone tilbage til Danmark, inden hun skal føde - og ellers vil han tage til Ukraine, hvis corona-epidemien tillader det.

Andreas Steenberg fra Radikale Venstre vil nu have ministeren til at hjælpe familien.