Talsmand: - Smukfest 2021 bliver afholdt

Smukfest anno 2021 vil blive afholdt. Nu er spørgsmålet kun hvordan.

Smukfest vil blive afholdt i 2021, men det er endnu uvist i hvilken udgave og med hvilke restriktioner, det kan lade sig gøre.

Det oplyser talsmand for Smukfest Søren Eskildsen over for TV2 ØSTJYLLAND. 

Arrangørerne af Smukfest arbejder i denne tid tæt sammen med arrangørerne af de øvrige danske festivaler, sundhedsmyndigheder, politikere og mange flere om at skabe rammerne for den danske festivalsæson.

- Vi har 40 års erfaring i at lave festival, og det skal også nok lykkes os i 2021. Vi kan love, at vi kommer til at lave noget. Men det er endnu uvist at sige, hvad det bliver, siger Søren Eskildsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Processen omkring næste års festival er ifølge talsmanden ikke så fremskreden endnu, men det betyder altså ikke, at festivalen ikke bliver til noget.

- Der foregår mange ting i det danske samfund lige nu, og det er ikke lige festivalsæsonen, der står først for hos myndigheder og politikere, siger Søren Eskildsen.

Han fortæller desuden, at der er et historisk stærkt sammenhold i festivalbranchen i denne tid. Og det er for ham afgørende, at man finder en løsning, der kan fungere for hele festivalsæsonen 2021.

Både de mange frivillige foreninger og butikkerne i Skanderborg var hårdt ramt, da Smukfest 2020 blev aflyst.

Test-boble-scenarie

En af de tiltag, der bliver kigget på fra arrangørernes side, er det, de selv kalder et test-boble-scenarie.

- Der kan med den rette planlægning og de rigtige teknologier skabes en zone, hvor risikoen for smittespredning nedbringes så meget, at arrangementer kan afholdes på en måde, der tilnærmelsesvis er, som vi kender det, skriver Skanderborg Festivalklub, der er foreningen bag Smukfest, på dens hjemmeside.

En af de teknologier, der skal til at skabe en sådan zone, er det, foreningen selv kalder ’på-stedet-tests’, så man dermed kan sikre sig, at festivaldeltagerne ikke ankommer med coronavirus.

- Der er erfaringer fra udlandet, hvor man kan skabe sikre zoner med hurtige tests på stedet, og det er noget af det vi kigger på. Testboblen er det mest håndgribelige tiltag, men det kan ikke stå alene, siger Søren Eskildsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortæller dog, at en af de restriktioner, vi kender bedst fra vores hverdag, ikke er i spil til at skulle overholdes ved festivalen.

- Krav om afstand er ikke en af de restriktioner, vi tager med ind i en Smukfest anno 2021, siger Søren Eskildsen.

I sommers måtte festivalgængerne se langt efter festlighederne i bøgeskoven. Det fik mange til at holde Smukfest i en corona-edition i egne baghaver.

Hurtigtests kan gøre store arrangementer mulige

Hurtigtests, som dem Smukfest ønsker at bruge, kommer der ifølge professor og ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, flere og flere af.

De er ifølge ham ikke lige så følsomme som de tests, man eksempelvis benytter i de testcentre vi kender. Og derfor er risikoen for et forkert svar større.

Men ifølge Lars Østergaard, er det slet ikke sikkert, at testene ikke virker, bare fordi de ikke er ligeså præcise.

- De folk, som smitter mest, eksempelvis superspredere har mere virus i sig og udskiller mere virus, så derfor gør det måske ikke så meget, at hurtigtesten ikke er helt så sikker som den, vi bruger nu, siger Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND. 

Lars Østergaard ser derfor en stor mulighed for, at hurtigtest kan gøre det muligt at afholde ikke kun festivaler, men nærmest alle store arrangementer.

- Hvis de bare virker tilstrækkeligt godt, er det et skridt i retningen mod et mere normalt samfund, selv hvis vi skal leve med coronavirus længe endnu, siger Lars Østergaard.

Det kræver dog, at det bliver undersøgt grundigt, om hurtigtestsene er præcise nok. Noget der ifølge ham burde kunne nås inden festivalsæsonen går i gang.

- Hvis de bare virker tilstrækkeligt godt, er det et skridt i retningen mod et mere normalt samfund, selv hvis vi skal leve med coronavirus længe endnu, siger Lars Østergaard.

Lars Østergaard er blandt de førende eksperter i Danmark, når det kommer til coronavirus. Han forsker blandt andet meget i senfølger efter smitte med COVID-19.
Lars Østergaard er blandt de førende eksperter i Danmark, når det kommer til coronavirus. Han forsker blandt andet meget i senfølger efter smitte med COVID-19.

Flere muligheder i spil

Planlægningen af Smukfest 2021 kører i to spor. Det ene, hvor man vil holde festival på et vanligt højt niveau. Og det andet, hvor man satser på en alternativ afvikling.

Strategien med test-boblen er altså langt fra det eneste tiltag, der bliver arbejdet på at realisere frem mod festivalsæsonen 2021, fortæller Søren Eskildsen.

- Vi arbejder med mange muligheder, så vi kan lande på benene uanset situationen i 2021. Vi har mange elementer, der kan strikkes sammen på forskellig vis, siger han.

Der gøres lige nu mange overvejelser omkring afviklingen af Smukfest 2021, men Søren Eskildsen er sikker på, at det nok skal lykkes at finde en måde at feste sammen til sommer.

- Vi gør ting i vores liv i dag, der ville være helt utænkelige før corona. Og hvordan vi sammen kan holde festival i en coronatid er vi lige nu ved at finde ud af, siger Søren Eskildsen.