Svømmede 229 meter under vandet

Gymnasieelev fra Ry sætter ny dansk rekord i længdedykning og vinder guld med landsholdet ved VM.

Foto: Fred Buyle

Den 19-årige gymnasieelev Rune Hallum fra Ry udførte et fantomdyk ved verdensmesterskaberne i fridykning, som netop er blevet afholdt på den japanske ø Okinawa.

Med 229 meters svømning under vandet i en pool - uden luftflasker på ryggen vel at mærke - slog Rune Hallum den danske rekord på 225m (også tidligere verdensrekord), som tilhørte Stig Åvall Severinsen, der også er personlig træner for Rune. Det skriver det danske hold i en pressemeddelelse.

Kort efter startede Jesper Stechmann sit dyk og med 229 tangerede han den nye danske rekord og gav Danmark et så stærkt forspring, at både Japan og Frankrig skulle lave næsten umenneskeligt lange dyk for at komme foran.

Disciplinen hedder "dynamisk apnea" og betyder længdedykning i pool. Holdkonkurrencen ved AIDA Freediving Team World Championships 2010 bestod også af dybdedyk i havet og har samlet atleter fra hele verden til ti dages konkurrencer i havet og i pool.

Dykkede også til 90 meters dybde

Efter de første dages dybdedykning lå de tre danske herrer på en 2. plads efter Frankrig - de regerende verdensmestre. Jesper Stechmann og Jakob Hansen dykkede begge til 90 meters dybde, mens den kun 19-årige Rune Hallum udførte et dyk til 70 meter.

Samlet vandt det danske hold guld ved VM foran favoritterne fra Frankrig, Japan og New Zealand.

Det danske landshold trænes af den kendte århusianske fridykker Stig Åvall Severinsen, der selv står bag adskillige verdensrekorder gennem tiden. Senest svømmede han 70 meter under isen på Knudsø ved Ry i den forgangne isvinter og slog dermed en ti år gammel verdensrekord.

Rune Hallum demonstrerer sine evner som fridykker på direkte tv i TV 2 | ØSTJYLLAND kl. 19.30