Svinekød kan skærpe straf

Svin en skærpende omstændighed

Tusindvis af danske forbrugere kan have sat tænderne i både svine- og hestekød, når de har spist oksebøffer og -fars fra Hårby Slagtehus.

Fødevarestyrelsen har fundet svin og hest i okseprodukterne fra den østjyske virksomhed, og i løbet af ugen vil styrelsen melde Hårby Slagtehus ved Skanderborg til politiet.

Der er uden tvivl tale om svindel, fastslår Michael Rosenmark, leder af Fødevarestyrelsens Rejsehold, og tilstedeværelsen af svinekød kan skærpe en eventuel straf til firmaets indehaver.

- Vi ved jo, at der findes befolkningsgrupper, som ikke spiser svinekød af religiøse årsager. Vi skal have drøftet med vores jurister, om det er en skærpende omstændighed, men under alle omstændigheder går vi efter en bødestraf til indehaveren for vildledning af kunderne, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Slagteri afviser fup

Over for dr.dk afviser indehaveren af Hårby Slagtehus, at Niels Juul Nielsen, at han har fuppet sine kunder ved at snyde med indholdet af blandt andet pizzafyld og bøffer.

- Jeg har det rigtig træls med det her. Nu må domstolene afgøre sagen, og det bliver påstand mod påstand. Jeg har ikke flere kommentarer, siger han.

Niels Juul Nielsen har tidligere forklaret, at kunderne vidste, at der var tale om et blandingsprodukt, men Fødevarestyrelsens samtaler med kunderne viser noget andet.Derfor vil styrelsen kræve Hårby Slagtehus idømt en anseelig bøde.

- Desuden vil skal fortjenesten konfiskeres, hvis virksomheden har tjent penge på det her, siger Michael Rosenmark.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) kalder det "helt uacceptabelt", at forbrugerne er blevet vildledt.

- Jeg ved ikke, om det her er en enlig svale, men fødevarekontrollerne kommer til at koncentrere sig mere om, hvilke dyr, der er brugt i kødet. Indtil nu har kontrollerne handlet meget om salmonella og hygiejne, men den her svindel må der kigges på, siger hun til dr.dk.

Hårby Slagtehus' kunder er primært grillbarer og pizzeriaer.