Suppe, steg og is - og en krans

Vil bruge forsamlingshus som kapel

Fire bryllupper og en begravelse kan blive en del af arrangementskalenderen i Alken.

Borgere i den østjyske landsby vil nemlig ikke acceptere, at det kun er kirken der er sidste trinbræt i området, og derfor vil de nu også bruge det lokale beboerhus som kapel.

- Hvis man ikke er troende og medlem af Folkekirken, så vil vi gerne give mulighed for et andet sted at holde en ceremoni omkring afdøde, forklarer Hanne Lisbeth Nielsen til DR Østjylland.

Hun er formand for bestyrelsen af forsamlingshuset og en af de personer der har foreslået at supplere suppe steg og is med død og afsked uden kirke og kirkelig indblanding.

Sømmelighed skal overholdes
Ifølge Forbrugerstyrelsen der er ingen lovkrav til, hvordan en ikke-kirkelig højtidelighed skal foregå bortset fra, at almindelig sømmelighed skal overholdes. Og derfor handler debatten i Alken først og fremmest om følelser.

- Vi har da haft overvejelser, om det vil støde nogen, at der blev holdt den slags ceremonier i det hus, vi ellers bruger til at feste og holde andre overgangsritualet som barnedåb, konfirmation og bryllup, siger Hanne Lisbeth Nielsen til DR Østjylland.

Hun understreger, at planerne om at holde borgerlig begravelse i forsamlingshuset endnu er på begynderstadet, men at stemningen langt overvejende er positiv.

- Godt og spændende initiativ
Hos Landsforeningen Liv og Død kalder direktør Mogens Balling det østjyske initiativ for glædeligt.

- Det er et rigtigt godt og spændende initiativ. For det er tendensen at der er flere og flere der ønsker en højtidelighed væk fra Folkekirken.

I hans øjne skriger Danmark på et alternativ til det sidste farvel i kirken og direktøren er derfor ikke i tvivl om at borgerne i Alken har taget et afgørende skridt ind i fremtiden.