Stines far forstår ikke vaccineplan: Hvorfor er udviklingshæmmede ikke blandt de første?

Udviklingshæmmede har under coronapandemien levet under samme forhold som plejehjemmene, men i vaccineplanen er de overset og det undrer de pårørende.

Opdatering
Artiklen er opdateret med et ekstra citat fra ledende overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital.

John Simonsens 39-årige datter Stine er udviklingshæmmet og bor i Landsbyen Sølund, der er et hjem for 240 mennesker med nedsat psykisk og fysisk funktionsniveau.

Under coronapandemien har den slags bosteder for udviklingshæmmede i lange perioder været underlagt de samme retningslinjer og restriktioner som de danske plejehjem.

Og det har John Simonsen aldrig sat spørgsmålstegn ved var det rigtige, for han mener klart, at det ville være katastrofalt for sin datter og de øvrige udviklingshæmmede beboere, hvis der udbrød corona på Sølund.

- Hvis de bliver ramt af smitte herude, så vil de ikke være i stand til at forstå, hvad der sker omkring dem, siger John Simonsen, der foruden at være far til Stine også er bestyrelsesmedlem i pårørendeforeningen Landsbyen Sølund, til TV2 ØSTJYLLAND.

Og netop den manglende forståelse for, hvad der foregår synes han er vigtig at have for øje, når det handler om de udviklingshæmmede i forhold til coronapandemien.

- Blot for at illustrere, hvor sårbar den her gruppe er, og hvor lidt de forstår af det, der foregår, så bliver min datter kørt til Viborg Sygehus og lagt i fuld narkose, hvis hun skal have lavet en tandbehandling, fortæller John Simonsen.

Indslag fra 4. januar: Selvom udviklingshæmmede på bosteder under pandemien har været underlagt tilnærmelsesvis de samme restriktioner som ældre på plejehjem, så står de IKKE, som de ældre, allerførst i køen til vaccinen. Det undrer de pårørende ved Landsbyen Sølund - et botilbud for mennesker med betydelig og varigt nedsat psykisk og fysisk funktionsniveau.

Udviklingshæmmede er punkt 12 ud af 12 i vaccineplanen

Man har fra sundsstyrelses side prioriteret rækkefølgen danskerne skal vaccineres i. Lige nu vaccineres beboere på plejecentre og de, der står næst for, er borgere der modtager hjemmehjælp.

Men beboere på sociale tilbud som Landsbyen Sølund er ikke en målgruppe i sig selv. De vaccineres hvis de for eksempel tilhører målgruppen af ældre – eller når Danmark når til punkt 12 af 12: Den øvrige befolkning.

Og det er netop den prioritering eller mangel på samme af de udviklingshæmmede, som John Simonsen ikke kan forliges med. For ifølge ham er der rigtig god grund til at prioritere vaccinationen af dem.

- Min klare frygt er jo, at hun skal blive smittet. Selvom alle vil gøre de ting, der så skal gøres, i hendes bedste, så vil hun kæmpe imod. Hun har før når tingene blev for frustrerende banket hovedet i gulvet, bidt sig selv til blods samt slået og bidt personalet, siger John Simonsen og fortsætter.

- Derfor er det rigtig vigtigt, at de bliver vaccineret nu her, så den situation ikke opstår. Det ville være umenneskeligt og ubærligt.

Sådan er vaccinationsprioriteringslisten:

Udviklingshæmmede har svært ved at overholde hygiejnekrav

Spørger man coronaekspert og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, så har udviklingshæmmede generelt ikke lige så stor risiko for et alvorligt sygdomsforløb som eksempelvis plejehjemsbeboere.

- Plejehjemsbeboere er typisk ældre, og de har også ofte flere andre kroniske sygdomme samtidig, siger Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Han understreger dog, at der selvfølgelig kan være store individuelle forskelle, i hvor alvorligt et forløb man får - også for udviklingshæmmede, og det kan være alvorligt, hvis der sker udbrud med smitte på institutioner.

- Udviklingshæmmede har måske ikke helt de samme muligheder for at kunne overholde de hygiejneregler, der skal til for at undgå dels at blive smittet, men også for ikke at bringe smitten videre, siger Lars Østergaard.

Lars Østergaard er professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, og så er han anset som en af de førende danske coronaeksperter.
Lars Østergaard er professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, og så er han anset som en af de førende danske coronaeksperter.
Morten Bruun

Han talte danskerne igennem Eriksens kollaps: - Der måtte ikke gå spekulation i den

Merete Brix

play Trampet ned af kvæg og indlagt på intensiv

80_percent

play Video: Nye zoo-ejere har brug for god højsæson

Der er lagt op til nogle rigtigt varme dage den kommende uge. Saksild Strand

Meget varm luft på vej mod Danmark - temperaturen kan nå 30 grader

Mosten MC

play Efter lang coronapause: Nu ræser motorcykelklubben igen

Spentrup_

liveblog COVID-19 LIVE: Nedlukket by er under grænsen for anden dag i træk

Dagens mest læste