Stadig mystik om krobrand: Nu skal mulige vidner afhøres

Politiet er endnu ikke lykkes med at finde frem til, hvorfor Gl. Rye Kro for lidt over 14 dage siden udbrændte

Tidligt om morgenen den 6. marts mistede landsbyen Gammel Rye mellem Skanderborg og Silkeborg sit samlingspunkt og vartegn. Den 400 år gamle kro i byen udbrændte totalt, og siden har Sydøstjyllands Politi arbejdet på at finde brandårsagen. Det er endnu ikke lykkes.

- Vores teknikere har lavet undersøgelser på stedet og har taget visuelle og fysiske fund med sig hjem, som de skal kigge nærmere på. Men vi kan ikke sige mere om brandårsagen på nuværende tidspunkt, siger vicepolitiinspektør Lars Peter Madsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han fortæller samtidig, at politiet håber mulige vidner kan hjælpe til med at komme årsagen nærmere.

- Vi har allerede afhørt flere i sagen og skal snakke med nye mulige vidner. Muligheden for, at branden var påsat, er stadig åben, indtil vi er sikre på andet, siger Lars Peter Madsen.

quote Muligheden for at branden var påsat er stadig åben, indtil vi er sikre på andet.

Lars Peter Madsen, Sydøstjyllands Politi

Vicepolitiinspektøren forventer, at der er en afklaring engang efter påske.

Sydøstjyllands Politi og brandvæsenet blev kaldt ud til branden tirsdag morgen den 6. marts kl. 4.42. Der var ild i selve kroen, men de tilstødende lokaler, hvor der var overnattende gæster, slap nådigt fra flammehavet.

Ikke forestille sig byen uden kro

Derfor kom ingen noget til i forbindelse med branden.

- Der har været gæster i de tilstødende bygninger, men dem fik vi vækket, så der var ingen mennesker i fare, sagde Ivan Nielsen, der er indsatsleder ved Østjyllands Brandvæsen, efter branden.

Borgerne i Gl. Rye var dog alligevel meget berørte, efter at de havde mistet deres lokale kro.

- Det er trist, må jeg sige. Det har været en mærkelig oplevelse at vågne her til morgen, sagde Frank Lykke, der bor i Gammel Rye, til TV2 ØSTJYLLAND:

- Der findes jo ikke et menneske her i byen, som har boet her i bare ganske kort tid, der ikke har en eller anden form for tilknytning til kroen. Alle kommer på kroen, og den har været et samlingssted. Den har en kæmpestor betydning for byen, fortsatte han. 

quote Man kan slet ikke forestille sig Gammel Rye uden kroen. Det er der, vi går op, når vi skal til valg.

Lili Majbrith Bergmann, Gl. Rye

En anden af byens 1493 beboere, Lili Majbrith Bergmann, var enig med Frank Lykke.

- Man kan slet ikke forestille sig Gammel Rye uden kroen. Det er der, vi går op, når vi skal til valg, lød det fra hende.

Byens borgere håber stadig på, at kroen bliver genoptaget, men om det sker, er stadig uvist.

I videoen her kan du se de lokales reaktion og klip af selve branden.