Sølund: - Magtanvendelser skal være sidste udvej

Formand for Socialudvalget siger, at man skal passe på, at anbefalinger om magtanvendelser på bosteder som eksempelvis Sølund ikke bliver en glidebane

01:10

Personale på bosteder bør have langt bedre muligheder for at anvende forskellige typer magt, så udviklingshæmmede ikke stikker af og er til fare for sig selv.

Sådan lyder anbefalingerne, som en arbejdsgruppe under Socialministeriet giver videre til politikerne i Folketinget.

Jeg er bekymret for, hvad det er for nogle magtanvendelser, som personalet må bruge. De kan ikke få lov til at låse dørene, så hvad snakker vi om.

Rikke Naundrup, pårørende

Dette vækker bekymring hos de pårørende til udviklingshæmmede på bostedet Sølund ved Skanderborg.

- Jeg er bekymret for, hvad det er for nogle magtanvendelser, som personalet må bruge. De kan ikke få lov til at låse dørene, så hvad snakker vi om, siger Rikke Naundrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Ansatte på bosteder skal kunne bruge mere magt: Pårørende er bekymrede

Hun har tidligere stået frem med andre pårørende med et stærkt ønske om at få lov til at låse dørene på institutionen, for at passe på de udviklingshæmmede beboere.

- Det er negativt, at fastholdelse bliver bragt i spil i stedet for en låst dør. Fysisk fastholdelse kan være et overgreb i sig selv. Et overgreb man eventuelt kunne have undgået ved hjælp af en strategisk anvendt låst dør, siger Jeanette Tikøb, som har en bror på Sølund, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Skal være allersidste udvej

Det er Skanderborg kommune, der driver bostedet Sølund. I spidsen for kommunens socialudvalg er Anders Laugesen fra Venstre, og han ser helst, at de nye anbefalinger ikke fører til mere magtanvendelse på blandt andet Sølund.

Jeg synes, vi skal holde os for øje at magtanvendelser skal være den allersidste udvej, når alle muligheder for socialpædagogisk indsat er udtømt.

Anders Laugesen (V)

- Man kan godt blive lidt bekymret for, at nogle af de her meget abstrakte anbefalinger måske kunne lede til flere magtanvendelser på længere sigt. Jeg synes, vi skal holde os for øje at magtanvendelser skal være den allersidste udvej, når alle muligheder for socialpædagogisk indsat er udtømt, siger Anders Laugesen (V), der er formand for Socialudvalget i Skanderborg Kommune.

Han hilser det dog den nye rapport fra arbejdsgruppen under Socialministeriet velkommen.  

Læs også Sølund under skærpet tilsyn: - Vi skal finde en løsning

- Der er mange forskellige interesseorganisationer og medarbejdergrupper, som har udtrykt et ønske angående klarhed omkring lovgivningen, så risikoen for, at man træder over grænsen mindskes. Men også at der kommer klarhed over lovgivningen, så det bliver lettere at gå til grænsen, og derigennem yde den optimale service i forhold til beboere på både plejehjem og botilbud, siger Anders Laugesen.

Foreningen LEV, der har til formål at forbedre forholdene for handicappede og udviklingshæmmede, er også bekymrede for anbefalingerne fra Socialministeriet. Her er man hverken til låste døre eller andre typer af magtanvendelse. Og foreningens formand er bange for, det vil starte en glidebane.

- Engang var udviklingshæmmede nogen, man bare pakkede væk, men med mange års socialpædagogisk indsats har man sørget for, at også de lever gode og inkluderende liv. Det er især på grund af en stærk faglighed, som nu er udfordret, siger landsformanden Anni Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

00:27

Se interview med Anni Sørensen her. 

Luk video