Sølund Festival: Stadig grund til at kæmpe for ledsagere

Selvom Sølund Festivalen er tæt på udsolgt den ene dag, så er der ifølge talsmanden stadig grund til at kæmpe for at ændre loven for ledsagere

01:24

Sølund Festivalen har de senere år oplevet en markant nedgang i antallet af deltagere, fordi en ændring af serviceloven betød, at udviklingshæmmede ikke selv må betale for at få en ledsager med: Og ikke kan få støtte af deres kommune til at medbringe en hjælper:

- Det er svært, når du går hen og fratager mennesker, som i forvejen er skrøbelige, muligheden for at få deres trygge og kendte ledsager med. Når der sker en lovændring eller en anden tolkning af loven, så er der lige pludselige en masse mennesker, som ikke har mulighed for at komme her, siger Lasse Mortensen, talsmand for Sølund Festivalen.

Tæt på udsolgt

Ifølge talsmanden er der 1500 billetter, der stadig ikke bliver solgt, fordi de handikappede selv skal betale for at få en ledsager med. Men han glæder sig over de billetter der er solgt.  

LÆS OGSÅ: Kan ikke få hjælpere med til Sølund

- Men hold fast, vi er glade for de billetter, vi har solgt. Vi har solgt næsten 13.000 billetter, og de røde lamper er tæt på at blive lukket den ene dag, siger Lasse Mortensen

Selvom Sølunds Festivalen består, så er der ifølge talsmanden stadig grund til at kæmpe for at ændre loven.

- Udover vi laver festival, så har vi også dedikeret vores liv til at være talerør for dem, som ikke selv kan råbe op. Det her drejer sig om retten til at have et liv med livskvalitet, siger Lasse Mortensen.

LÆS OGSÅ: Flertal kigger på løsning for Sølund-gæster

For Sølund Festivalen er kun én ud af mange aktiviteter, der er hæmmet af loven, sådan som den er nu.

- Det er slet ikke Sølund Festivalen, det drejer sig om. Det drejer sig om et besøg hos far og mor, besøget ved kæresten, til fodbold og på café. Det er jo det, der er kommet i spil. Det er det, der i fare. Men nu lysner det. For nu er der nedsat en arbejdsgruppe i folketinget, som skal komme med en udtalelse, og et forslag til at løse det her problemer, siger Lasse Mortensen.