Sammenhold har løftet tidligere ghetto

Højvangen i Skanderborg har to gange været på ghettolisten. Lørdag blev den årlige sommerfest holdt og bydelen blomstrer

01:33

VIDEO: Mikkel Kure Olsen har været med til at vende udviklingen i Højvangen i Skanderborg.

- En af grundene til, at jeg er frivillig, er for at undgå, at der sker al den ballade. Og de små har noget at give sig til.

Mikkel Kure Olsen har i 19 af sine 20 leveår boet i boligområdet Højvangen i Skanderborg.

- Jeg startede i nummer syv og flyttede derfra ned i et rækkehus. Og så fra rækkehus til en lejlighed, da min mor og stedfar blev skilt, fortæller han.

Mikkel Kure Olsen har boet flere steder i Højvangen. 

Sammenholdet i bydelen ser man til den helt store sommerfest, hvor Højvangen tiltrækker gæster fra nær og fjern til musik og hygge.

- Vi samler alle folk et sted, for at holde gang i fællesskabet. Det er vores mission, fortæller Mikkel Kure Olsen.

Et slaraffenland for børn og barnlige sjæle.

På ghettolisten to gange

Sådan har det ikke altid været. To gange har Højvangen været på ghettolisten. I 2013 og 2015. Dengang sagde borgmester Jørgen Gaarde (S):

- Det er lige til den grove side at kalde det en ghetto.

Mikkel Kure Olsen kan ikke huske, hvornår han opdagede, at han boede i en ghetto.

- Det er forskelligt fra person til person, når man får at vide, at man bor i en ghetto. Der er da sikkert nogen, der bliver sure over det, nogen der siger, sådan er det bare og så er der os, der prøver at vende det. 

Til sommerfesten er der kræmmermarked, kunstudstilling, fodboldturnering, koncerter og meget meget mere.

100 frivillige gør det muligt

Han fortæller, at det dengang var normalt med ballade, tyveri og bilafbrænding. Den boligsociale helhedsplan blev sat i værk i 2007 til 2017, og området er blevet renoveret for mange millioner kroner.

De frivillige gør en kæmpe indsats i Højvangen.

- Ud over vi har fået renoveret området, så har vi valgt at gå imod det at være ghetto. Det gider vi ikke. Vi er et helt almindeligt boligselskab og vi kan sagtens klare os, siger Mikkel Kure Olsen.

Lige siden har han været frivillig. Lørdag var han i fuld gang med at få sommerfesten i Højvangen til at forløbe, som den skulle. Omkring 100 frivillige er med til at arrangere og afholde sommerfesten, for at vise deres elskede bydel frem for andre.

Piger fra den lokale SFO optræder til sommerfesten.

- Vi er alle sammen samlet som en større enhed. Der er ikke nogen, der er bedre end andre. Der er plads til alle.

Projekt Højvangen er et samarbejde mellem Skanderborg Andelsboligforening, Midtjysk Boligselskab, Skanderborg Kommune og Landsbyggefonden. 

En festdag for børn og voksne i Højvangen.