Ry-sagen for retten efter påske: Vi ser frem til åbne døre

Sagen mod fire drenge fra Ry, som er sigtet for drabsforsøg mod en skolekammerat, kommer for retten den 18. april.

Foto: Nils Meilvang - Scanpix

Snart falder der dom i en af de mest opsigtsvækkende sager der har ramt de danske avisforsider og skærme i år.

Det er sagen om drabsforsøget mod en 16-årig dreng fra Mølleskolen i Ry, som fik en brændende benzinbombe kastet imod sig af fire skolekammerater. 

Læs også Forlænger fængsling: Forsvarer håber på afklaring i Ry-sagen

En af landets mest kendte forsvarsadvokater, Michael Juul Eriksen, skal forsvare den ene af drengene. Han fortæller til TV2 ØSTJYLLAND, at han i dag har fået besked om, at retssagen begynder den 18. april. Det vil sige umiddelbart efter påske.

- Vi har prøvet at presse på for at få sagen for retten. Vi var endda villige til at møde op i påsken, men det blev ikke muligt, forklarer Michael Juul Eriksen, hvis klient fortsat sidder fængslet ligesom de tre øvrige sigtede i sagen.

Læs også Redegørelse fra kommune: Mølleskolen har gjort nok

Alle de fire drenge har forskellige forsvarere. I går meddelte Mette Grith Stage, som ligeledes er forsvarer for en af drengene, at hende og hendes klient havde indvilliget i en frivillig forlængelse af varetægtsfængslingen. 

Hvis der ikke var kommet en dato, ville Michael Juul Eriksen have forsøgt at få sin klient løsladt. 

Retssag over flere dage

Nu ser han og hans klient i stedet frem til, at retssagen begynder:

- Det bliver en retssag der kommer til at køre for åbne døre, så offentligheden får indblik i, hvad der er foregået. Det har meget været den ene side, som er blevet hørt. Min klient og hans familie er blevet kontaktet af medierne flere gange, men har valgt at undlade at kommentere det, fortæller Michael Juul Eriksen til TV2 ØSTJYLLAND. 

01:24

VIDEO: Viceskoleleder på Mølleskolen, Alma Schack Andersen, var ligesom resten af skolen i chok efter drabsforsøget. Interviewet her er optaget dagen efter. 

Luk video

Skanderborg Kommune har efter drabsforsøget lavet en redegørelse af forløbet op til og har i den forbindelse kunne konstatere, at der havde været et højere konfliktniveau på 9. årgang, hvor offeret, den 16-årige dreng, og de fire sigtede gik.

Kommunen mente dog ikke, at Mølleskolen kunne have gjort noget anderledes for at have undgået episoden. 

Det bliver en retssag der kommer til at køre for åbne døre, så offentligheden får indblik i, hvad der er foregået. Det har meget været den ene side, som er blevet hørt

Michael Juul Eriksen, forsvarsadvokat

De fire drenge har siden den 6. februar, hvor drabsforsøget fandt sted, været anbragt på lukkede ungdomsinstitutioner på grund af deres lave alder. De er alle mellem 15 og 16 år gamle. 

Sagen mod de fire drenge begynder ved Retten i Horsens den. 18. april.  Ifølge Michael Juul Eriksen skal man ikke forvente, at der falder dom samme dag.

- Jeg vil tro, det kommer til at strække sig over to retsdage med procedure og det hele, fortæller han. 

RY-SAGEN KORT 

- 6. februar bliver en 16-årig dreng med afghansk baggrund angrebet af fire jævnaldrende drenge. De fire jævnaldrende kaster en antændt flaske med benzin ud over drengen

- Drengen bliver stærkt forbrændt fra livet og ned

- Den afghanske dreng går knap en kilometer hjem til familiens hus efter angrebet, hvorefter han straks bliver bragt til sygehuset

- Drengen bliver indlagt i kritisk tilstand, men er uden for livsfare

- Fire drenge fra Ry anholdes. De er alle etniske danskere

- De fire drenge bliver varetægtsfængslet i fire uger. De er sigtet efter straffelovens paragraf 245, der omhandler grov vold

- Drengene er i alderen 15-16 år, og grundet deres lave alder opholder de sig nu på lukkede ungdomsinstitutioner

- Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde (S), har bedt om en redegørelse af forløbet

- Redegørelsen består af seks sider. Den offentliggøres onsdag 15. februar

Kilder: Sydøstjyllands Politi, Skanderborg Kommune og Ritzau