Politiet er klar med tiltalen i Ry-sag

Sydøstjyllands Politi oplyser, at der er et anklageskrift klar i den såkaldte Ry-sag

Snart falder der dom i en af de mest opsigtsvækkende sager der har ramt de danske avisforsider og skærme i år.

Det er sagen om drabsforsøget mod en 16-årig dreng fra Mølleskolen i Ry, som fik en brændende benzinbombe kastet imod sig af fire skolekammerater. 

Læs også Ry-sagen for retten efter påske: Vi ser frem til åbne døre

Det var i forvejen meldt ud, at drengene ikke ville blive sigtet for drabsforsøg, og nu er der så et anklageskrift klar, der bekræfter det.

Ifølge Sydøstjyllands Politi kommer sagen til at handle om grov vold ’under særdeles skærpende omstændigheder’. 

Læs også Efter langt byrådsmøde: Fik svar på alle spørgsmål i Ry-sag

Formuleringen ’særdeles skærpende omstændigheder’ er relevant, da det øger strafferammen fra seks års fængsel til potentielt ti års fængsel.

Det siger loven om 'grov vold'. 

§ 245. Den, som udøver et legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter eller gør sig skyldig i mishandling, straffes med fængsel indtil 6 år. Har et sådant legemsangreb haft betydelig skade på legeme eller helbred til følge, skal dette betragtes som en særligt skærpende omstændighed.

Stk. 2. Den, som uden for de i stk. 1 nævnte tilfælde tilføjer en anden person skade på legeme eller helbred, straffes med fængsel indtil 6 år.

§ 245 a. Den, som ved et legemsangreb med eller uden samtykke bortskærer eller på anden måde fjerner kvindelige ydre kønsorganer helt eller delvis, straffes med fængsel indtil 6 år.

§ 246. Har et legemsangreb, der er omfattet af § 245 eller § 245 a, været af en så grov beskaffenhed eller haft så alvorlige skader eller døden til følge, at der foreligger særdeles skærpende omstændigheder, kan straffen stige til fængsel i 10 år.

Kilde: Straffeloven

Anklageskriftet bliver nu tilsendt forsvarerne i sagen, og det er det eneste, politiet endnu kan oplyse. Anklageskriftet bliver ikke offentligt foreløbigt, men det oplyses samtidig, at sagen vil blive kørt for åbne døre – altså med fuld adgang til både medier og offentligheden.

De fire drenge har siden den 6. februar, hvor drabsforsøget fandt sted, været anbragt på lukkede ungdomsinstitutioner på grund af deres lave alder. De er alle mellem 15 og 16 år gamle. 

Læs også Fængslet i fire uger: Unge hældte brændende benzin på dreng

Sagen mod de fire drenge begynder ved Retten i Horsens den 18. april. 

Ry-sagen kort

- 6. februar bliver en 16-årig dreng med afghansk baggrund angrebet af fire jævnaldrende drenge. De fire jævnaldrende kaster en antændt flaske med benzin ud over drengen

- Drengen bliver stærkt forbrændt fra livet og ned

- Den afghanske dreng går knap en kilometer hjem til familiens hus efter angrebet, hvorefter han straks bliver bragt til sygehuset

- Drengen bliver indlagt i kritisk tilstand, men er uden for livsfare

- Fire drenge fra Ry anholdes. De er alle etniske danskere

- De fire drenge bliver varetægtsfængslet i fire uger. De er sigtet efter straffelovens paragraf 245, der omhandler grov vold

- Drengene er i alderen 15-16 år, og grundet deres lave alder opholder de sig nu på lukkede ungdomsinstitutioner

- Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde (S), har bedt om en redegørelse af forløbet

- Redegørelsen består af seks sider. Den blev offentliggjort onsdag 15. februar. Her frikendes Mølleskolen ansvar for episoden

- Sagen behandles af flere omgange i Skanderborg Byråd - indtil alle byrådsmedlemmer har fået en fyldig redegørelse. 

- Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen fortæller til TV2 ØSTJYLLAND, at han regner med, at der skal mere end én dag til, før der falder dom

Kilder: Sydøstjyllands Politi, Skanderborg Kommune og Ritzau
 
03:27

Sagen om den tragiske hændelse hvor fire unge mænd satte ild til en jævnaldrende elev fra Mølleskolen i Ry fortsætter. I dag blev forløbet igen diskuteret på et lukket punkt i Skanderborg Byråd. Her er der stor uenighed om hvordan sagen skal håndteres fremover. Se tidligere indslag her. 

Luk video