Plejehjem var hårdt ramt af corona: Nu er der lys forude - vaccinen er lige på trapperne

Plejecentret Fællesskabets Hus i Ry har været hårdt ramt af corona. Nu er der lys forude, da plejecentret bliver det første i Skanderborg Kommune, der begynder at vaccinere - formentlig allerede inden nytår.

- Vi glæder os naturligvis. Det her giver håb for en lysere tid.

Sådan siger plejedistriktschef Birte M. Andersen om udsigten til meget snart at kunne begynde at vaccinere beboerne på det nyetablerede plejecenter, Fællesskabets Hus, i Ry.

Fællesskabets Hus har været hårdt ramt af corona de seneste måneder, og det er også derfor, at det nu bliver det første sted i Skanderborg Kommune, man påbegynder vaccinationsprogrammet, inden de resterende plejehjem følger trop.

I løbet af de seneste måneder er syv plejehjemsbeboere fra Fællesskabets Hus døde med covid-19. I alt har 17 beboere været konstateret smittet samt 26 ansatte på stedet.

- Det bliver en enorm lettelse, men vi skal samtidig være meget påpasselige fortsat, for corona er stadig massivt til stede i samfundet, og det kræver jo to vacciner, før man er helt beskyttet. Men vi skal også glæde os til at vende tilbage til en mere normal hverdag på et tidspunkt, siger Birte M. Andersen.

Udover at være plejedistriktschef for området i Ry er Birte M. Andersen også medlem af byrådet i Skanderborg Kommune for Venstre.
Udover at være plejedistriktschef for området i Ry er Birte M. Andersen også medlem af byrådet i Skanderborg Kommune for Venstre.

Mange takker ja til vaccine

Beboerne på Plejecenter Fællesskabets Hus bliver altså de første i kommunen, der får tilbudt vaccinen, ligesom det fastansatte sundhedsfaglige personale, der er på arbejde på den pågældende dag, også får tilbuddet - mens de resterende ventes at følge efter relativt hurtigt.

Og opbakningen er stor, fortæller Birte M. Andersen.

- Det ser foreløbigt ud til, at 95 procent af beboerne og personalet, siger 'ja tak'.

På plejecentret er de helt klar, og venter nu bare på at vaccinerne kommer, og at der bliver givet grønt lys fra regionen. Håbet er, at de kan begynde den 30. eller 31. december, og hvis det ikke lykkes der, så bliver det en af de første dage i januar.

Men de er helt klar - og corona-fri.

- Vi har testet henover julen, og der er ikke nogen beboere, der er smittet. Derudover er alt personalet også vendt tilbage, siger Birte M. Andersen.

Alle beboere bliver tilbudt vaccinen, men nogle af dem må lige vente lidt, før de kan få den. Man skal nemlig have været symptomfri i fire uger, før man må få stikket, fortæller Birte M. Andersen.

I Skanderborg Kommune er der cirka 350 beboerne på kommunens plejehjem.

I Aarhus Kommune blev de første plejehjemsbeboere - og sundhedspersonale - søndag vaccineret mod covid-19.