Otteårige Lilli bager i den gode sags tjeneste - Det er ret fedt for mig

Otteårige Lilli Olivia Lyk Pedersen fra Mesing bager og sælger kager for at støtte BørneTelefonen.

Chokoladekage, hindbærsnitter, drømmekage, kanelsnegle og kanelkage. 

Der bliver bagt på livet løs i disse dage hjemme hos familie Lyk i Mesing ved Skanderborg - dog ikke til familien selv.

8-årige Lilli Olivia Lyk Pedersen deltager nemlig i Børns Vilkårs indsamling 'Bag for BørneTelefonen' som startede i torsdags. Det betyder, at alle kager skal sælges, for jo flere kager Lilli sælger, jo flere penge kan hun donere til BørneTelefonen. Og derfor bliver der lige nu bagt amok. 

- Startskuddet lød i torsdags, og indtil videre har vi bagt torsdag, fredag, lørdag og søndag. Nu holder vi så en pause indtil onsdag, og så skal vi ellers bage hver weekend resten af måneden samt en hverdag i ugen, fortæller Charlotte Lyk Lomholt, der er mor til Lilly, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Elsker at bage  

Når der bages er det hverken mor eller far, der er køkkenchef. Det er Lilli. Og de skal faktisk også helst holde sig lidt på afstand, for på trods af sine blot otte år, så har hun helt styr på det, der sker i køkkenet. 

- Jeg er bare bedst til at bage. Det er det, som jeg er, lyder det fra Lilli Olivia Lyk Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND. 

quote Jeg elsker jo at bage, så det er ret fedt for mig, at det her handler om at bage. Og så er jeg glad for, at jeg kan hjælpe andre børn.

Lilli Olivia Lyk Pedersen, otte år

Overskuddet fra kagerne går til BørneTelefonen, så endnu flere børn og unge kan få hjælp i svære situationer. Og det glæder Lilly, at hun nu kan bruge sin passion til at hjælpe andre børn, som måske har det sværere end hende selv.

- Jeg elsker jo at bage, så det er ret fedt for mig, at det her handler om at bage. Og så er jeg glad for, at jeg kan hjælpe andre børn, siger hun. 

Lilli Olivia Lyk Pedersen har en travl oktober måned foran sig. Når hun ikke går i skole og til ridning skal der nemlig bages kager til BørneTelefonen.
Lilli Olivia Lyk Pedersen har en travl oktober måned foran sig. Når hun ikke går i skole og til ridning skal der nemlig bages kager til BørneTelefonen. Foto: Privat

Godt gang i salget 

Indtil videre har Lilli bagt omkring 100 kager, som bliver solgt fra familiens garage. Når en portion er færdig smider mor Charlotte et opslag op i de lokale bygrupper på Facebook, og det har virket. 

- Jeg havde forestillet mig, at vi ville få et overskud af kager, så vi skulle lave en stor portion trøfler i slutningen af måneden, men indtil videre har vi haft udsolgt, fortæller Charlotte Lyk Lomholt. 

Og dette til trods for, at de havde regnet med at have flere salgskanaler til rådighed. 

- Vi havde planlagt, at både Lillis far og jeg skulle have kager med på arbejde for at sælge, men det har corona sat en stopper for, fordi jeg er hjemsendt, og hendes far må ikke have noget med på arbejde. Men fordi familie og venner har været søde at sende penge og sige, at vi bare kan spise kagerne selv eller give dem væk, så har det alligevel allerede lykkedes Lilli at sælge kager for 568 kroner i løbet af bare tre dage, fortæller Charlotte Lyk Lomholt. 

De første par dage foregik salget ude ved vejen, men på grund af regn og slud har salget de seneste dage været fra familiens garage.
De første par dage foregik salget ude ved vejen, men på grund af regn og slud har salget de seneste dage været fra familiens garage. Foto: Privat

Første gang private familier kan deltage i 'Bag for BørneTelefonen'  

Det er 16. år i træk, at børn bager for at hjælpe andre børn gennem BørneTelefonen. Det er dog først gang i år, at man også har kunnet tilmelde sig som privat familie, ligesom Lilli Olivia Lyk Pedersen har gjort. Før var det kun skoler og institutioner. 

Men det nye tiltag lader til at være en succes. Private familier udgør nemlig næsten halvdelen af de 55.000 personer, som i år har tilmeldt sig. 

Lilli Olivia Lyk Pedersen elsker at bage. Her har hun bagt drømmekage og chokoladekage, som er klar til at blive solgt.
Lilli Olivia Lyk Pedersen elsker at bage. Her har hun bagt drømmekage og chokoladekage, som er klar til at blive solgt. Foto: Privat

Sidste år resulterede børnenes bagværk i over 2,2 millioner kroner, som Børns Vilkår blandt andet brugte på at rekruttere og uddanne endnu flere frivillige rådgivere på BørneTelefonen. Derfor glæder det også direktøren for Børns Vilkår, at så mange private har valgt at deltage i år. 

- Det er utroligt flot, at så mange børn og familier vil bakke op om Bag for BørneTelefonen og på den måde hjælpe børn, der har det svært. Under coronakrisen har vi oplevet, at mange udsatte børn har fået det endnu sværere end ellers, og derfor er det også så vigtigt for os, at ingen børn henvender sig forgæves, siger Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår i en pressemeddelelse. 

VIDEO: I november måned sidste år åbnede BørneTelefonen en ny afdeling i Aarhus. Det nye kontor har til huse i Frederiksgade 79 i centrum af byen. I første omgang tilbyder den nye afdeling chatrådgivning, men målet er, at Børns Vilkår med den nye base i Aarhus kan nå ud til endnu flere, som har brug for hjælp. (Indslaget er fra den 6. november 2019)