Nye regler risikerer at lukke Mariannes succesfulde børnepasning

Sneglehuset, der er en privat pasningsordning i Skanderborg, risikerer at lukke på grund af nye krav i forbindelse med minimumsnormeringer. Det handler dog ikke om den pædagogiske kvalitet, men derimod om boligen, der bliver brugt.

På en villavej i Skanderborg ligger den private pasningsordning Sneglehuset. Her passer Marianne Grøngaard Petersen, der er pædagog, sammen med to kolleger 10 børn.

Og det går egentlig glimrende. Pædagoger, børn og forældre er glade, og ventetiden på at få en plads vidner om, at andre gerne vil være en del af ordningen. Regeringens planer om minimumsnormeringer risikerer dog at spænde ben for ordningen.

- Der bliver måske en fase og en overgang, fordi vi allerede er godkendte, men på sigt tænker jeg, at vi er nødt til at dreje nøglen om, siger Marianne Grøngaard Petersen.

Det skyldes dog ikke, at man ikke kan leve op til krav om, hvor mange børn der må være pr. voksen – tværtimod lever man allerede op til de strammere krav.

Nohr på 16 måneder er en af dem, der bliver passet i Sneglehuset. Familien ærgrer sig over, at Sneglehuset risikerer at lukke.

Problemet er, at Marianne og kollegerne har lejet et hus og indrettet det som institution. Altså et erhvervslejemål med dyrt brandanlæg og alt, der ellers hører sig til.

I aftaleteksten for minimumsnormeringer står der dog, at private pasningsordninger skal foregå i passerens eget hjem. Årsagen er, at man vil undgå, at man trækker profit ud ved at passe en stor gruppe børn med få voksne.

- Der er sådan lidt ideologisk korstog over det i forhold til de private, siger Marianne Grøngaard Petersen.

Skal undgå stor profit

Billedet med stor profit er dog ikke noget, de kan genkende i Sneglehuset. Her har de 10 børn, hvor hver familie betaler godt 10.000 kroner om måneden for pasningen. De godt 3.800 kroner er ud af forældrenes egen lomme (det er ca. 200 kroner mere end en kommunal plads), mens resten er tilskud fra kommunen til forældrene.

I sidste ende er der en månedsløn til de tre pædagoger, hvor de får udbetalt 15.000 kroner for en 36 timers arbejdsuge. Det er da heller ikke et udbredt problem, erkender Jens Joel, børneordfører for Socialdemokratiet.

- Når vi nu skruer op for pengene til børnene, vil vi gerne sikre, at de rent faktisk går til kvalitet for børnene, og at de ikke ender i en bundlinje hos aktionærer, siger Jens Joel.

Mener du, det er et reelt problem, at folk tjener kassen på at passe børn?

- Det tror jeg ikke. Jeg tror heller ikke, det er det, der driver de fleste pædagogiske tilbud. Her er det pædagogik og ikke profit, man går efter.

Jens Joel (th) fortæller, det handler om at sikre en høj kvalitet alle steder. Aftalen er lavet mellem regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.
Jens Joel (th) fortæller, det handler om at sikre en høj kvalitet alle steder. Aftalen er lavet mellem regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet. Foto: Niels Christian Vilmann - Ritzau Scanpix

Har de så noget at være bekymret for i Sneglehuset i forhold til deres fremtid?

- Det er meget svært at sagsbehandle på en konkret sag, men jeg vil sige, at man sagtens kan lave ordninger og institutioner, som også er private og udenfor det kommunale. Derfor tror jeg, der også vil være mange forskellige slags institutioner efter det her.

Kan overleve som vuggestue

Sneglehuset har den mulighed, at de kan overgå til at blive en privat vuggestue i stedet. Her medfølger dog krav om, at åbningstiden skal udvides fra de nuværende 43 timer om ugen til 53 – og så skal man også kunne tilbyde nød- og feriepasning.

Det ønsker de dog ikke. Både af hensyn til egne arbejdstider, men også ud fra en tanke om, at børn ikke har godt af at være i institution så længe.

Skal man ikke bare sluge en kamel engang i mellem?

- Det skal man da sikkert, men jeg synes, jeg har slugt rigeligt i den tid, jeg har arbejdet i daginstitutioner, så jeg gider faktisk ikke sluge flere. Vi vil gerne lave et sted, hvor børnene trives og har det godt – og det har vi her, siger Marianne Grøngaard Petersen. 

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Untitled design (16)

Tusinder af ledige vaccinetider bekymrer: - Det er alarmerende

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

20210212-151026-7-1920x1079we

Flere end 100.000 ledige tider til vaccination

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt

Dagens mest læste