Ny bog om krigen: Her var det tyske luftvåbens hovedkvarter

I Skanderborgs skove havde det tyske 'Luftwaffe' både bunkere og barakker i det sidste år af Anden Verdenskrig

Foto: Palle Hansen

Skanderborg er kendt for sine bøgetræer. Det er under dem, at blandt andet festivalen Smukfest hvert år bliver afholdt.

Men hvis træerne kunne tale, ville nogle af dem måske fortælle helt andre historier. Historier om, hvordan Dyrehaven og området omkring institutionen Sølund engang spillede en central rolle under den sidste tid af Anden Verdenskrig.

Leif Juul Pedersen fra Museum Skanderborg er forfatter til den nye bog om det tyske luftvåbens indtog i Skanderborg.  Foto: Palle Hansen

Dengang besluttede det tyske luftvåben, Luftwaffe, at flytte sit danske hovedkvarter fra København til Skanderborg. Den historie har museumsinspektør og arkivar Leif Juul Pedersen fra Museum Skanderborg i dag udgivet en bog om - slet og ret med titlen "'Historien om Luftwaffes danske hovedkvarter i Skanderborg".

- Det vil nok komme som en overraskelse for mange, at det tyske lufthavn under besættelsens sidste år havde sit danske hovedkvarter her i Skanderborg,fortæller Leif Juul Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også 90 år i dag: Blev modstandsmand da træneren blev dræbt

I 1944 beslagde luftvåbnet institutionen Sølund, hvor der også dengang boede udviklingshæmmede. På den tid blev den omtalt som en åndssvageanstalt. 

Hurtige og effektive

Det var startskuddet på en opbygning af noget der kunne minde om et lille samfund i samfundet. Der blev bygget barakker, som i dag er vandrehjem, og bunkere i skoven. ​

- Man havde det hele herude ligesom en lille ø, man befæstede. Man havde vaskeri, slagteri, biograf og så videre. Man kunne egentlig passe sig selv herude mere eller mindre, fortæller Michael Fenger fra Museum Skanderborg. 

Sådan ser det ud i den ene af de to tidligere tyske kommandobunkere.  Foto: Palle Hansen

Byggeriet af bunkerne foregik i juni i 1944. De skulle kunne modstå det meste, så betonvæggene var to meter tykke og taget 2,8 meter tykt. Man mener, at omkring 1.500 arbejdere stod for alt omkring byggeriet - lige fra transport af armeringsjern til støbning.

- Det tog cirka to døgn at bygge sådan en bunker, fortæller Jørgen Bech Olesen, som viser rundt i bunkerne. 

De to kommandobunkere tæt ved søen i Dyrehaven var søndag åbne for gæster, som kunne komme indenfor og se med egne øjne, hvilke forhold de tyske soldater opererede under. 

00:55

VIDEO: Magnus Bach Søndergaard besøgte i dag bunkerne sammen med sin familie. Videoen er filmet af Palle Hansen. 

Luk video

Området omkring skoven blev, mens Luftwaffe holdt til der, afspærret med pigtråd for at forhindre adgang for uvedkommende. 

I anledningen af, at bogen om luftvåbnets hovedkvarter udkom i dag, var der åbent hus i de to bunkere. 

Du kan læse endnu mere om det tyske luftvåbens hovedkvarter i Skanderborg på Museum Skanderborgs hjemmeside. 

02:35

VIDEO: Hør Jørgen Bech Olesen (på billedet) og Michael Fenger fra Museum Skanderborg fortælle om luftvåbnets historie i Skanderborg. Videoen er filmet af Palle Hansen. 

Luk video