Nu genåbner skolerne: - Børnene har brug for den her hverdag

Fra onsdag genåbner skolerne i hele landet, og der er skolelederen på Virring Skole glad for, da han mener, at børnene har brug for hverdagen på skolen.

Onsdag skal tusindvis af børn og unge tilbage i skole efter en forlænget juleferie.

På Virring Skole plejer 410 elever at fylde skolegården. Og skolelederen glæder sig til, at folkeskolerne genåbner for fysisk fremmøde til undervisningen.

- Jeg glæder mig helt vildt til, at de kommer. Og jeg tænker også, at de har brug for det. Børnene har brug for den her hverdag. Sidste år, hvor vi havde en meget lang nedlukning, der var det helt tydeligt, at motivationen for at lære, den blev mindre og mindre, siger Karsten Bo Refsgaard, der er skoleleder på Virring Skole, til TV2 ØSTJYLLAND.

Og det er ikke kun skolelederen, der ser med begejstring på elevernes tilbagevenden.

- Jeg har en dreng, som har det meget svært med, at han ikke må komme i skole og se sine venner. Så jeg synes helt klart, at det her er et godt alternativ til, at man kan komme i skole og se sine venner og være sammen, siger Lise Illum Ejlsborg, der er forælder på Virring Skole, til TV2 ØSTJYLLAND.

Lise Illum Ejlsborg er glad for, at hendes søn nu kan vende tilbage i skole.
Lise Illum Ejlsborg er glad for, at hendes søn nu kan vende tilbage i skole.

Et af de redskaber, der skal gøre det sikkert for såvel børn og forældre som personale at kommer i skole er hyppige selvtest.

Dem har Virring Skolen stående fremme nu, så forældre kan komme og hente nogen, da skolen opfordrer til, at børnene er nytestede, når de kommer i skole.

Og hvis det er selvtest, der skal til at holde skolen åben, så gør Lise Illum Ejlsborg det gladeligt.

- Hvis det bliver sagt fra regeringens side af, at vi skal gøre det, jamen så skal vi gøre det, for at forhindre smittespredningen. Og så vil jeg godt være en del af det at hjælpe til.

Og foruden at skolebørnene i morgen er nytestede, så bliver årgangene også holdt adskilt for at mindske smittespredning.

Sådan her kommer klasserne på Virring Skole til at blive opdelt.
Sådan her kommer klasserne på Virring Skole til at blive opdelt.

Planen er udarbejdet, så alle årgange har hver sit udeareal at boltre sig på i frikvartererne. Og skulle restriktionerne trække i langdrag, så kan der byttes rundt på klasserne, så alle eksempelvis får mulighed for at spille på skolens nye multibane.

- Der er ingen tvivl om, og det melder undervisningsministeren også ud, at man forventer en stigende smitte generelt, når børnene kommer tilbage i skole. Og jeg tror måske, at vi har opnået en form for flokimmunitet her, men vi kan da også godt risikere at få smitte, siger Karsten Bo Refsgaard.

Minister kalder genåbning forsvarligt

Tirsdag formiddag opsummerede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) rammerne for skolernes genåbning på et pressemøde.

Ifølge regeringen og sundhedsmyndighederne er det forsvarligt at åbne skolerne igen. Det gentager Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemødet.

- Lad mig starte med at slå fast, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Ellers ville vi ikke gøre det, sagde hun.

Ministeren understregede også, at det skal være trygt at komme i skole igen.

Derfor kommer der et fokus på hygiejne, og eleverne skal blive i de samme klasser.

Samtidig er der en opfordring til, at alle elever fra 1. klasse og op samt de ansatte på skolerne skal lade sig teste to gange om ugen.

Pernille Rosenkrantz-Theil opfordrede også til, at forældre og deres børn bliver vaccineret.

- Det vigtigste værn mod corona er at blive vaccineret, så jeg vil gerne anbefale både børnene og deres forældre at takke ja til invitationen, sagde hun.