Nu går politikere ind i kampen: Udviklingshandicappede skal højere op på vaccinelisten

Lige nu har mennesker med udviklingshandicap ikke en særlig plads på den prioriterede vaccineliste. Men det skal der ændres på.

Vaccinationen af danskerne er i fuld gang efter en nøje prioriteret plan, der starter med plejehjemsbeboere og folk i særlig risiko for at udvikle et alvorligt forløb, hvis de smittes med coronavirus.

Og fra flere sider lyder det nu, at mennesker med udviklingshandicap bør højere op på listen.

Det mener blandt andre folketingspolitiker og medlem af SF, Kirsten Normann Andersen.

Kirsten Normann Andersen (SF)
Kirsten Normann Andersen (SF) Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Hun mener, at mennesker med udviklingshandicap bør høre under punkt fem på listen.

5) Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, der medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb med covid-19 samt udvalgte pårørende.

Hvem skal så nedprioriteres på listen?

- Jeg tror, der er mange af os, der godt kan vente længere - for eksempel hvis man er prioriteret på grund af alder - fordi vi ikke er i risiko for at blive alvorligt syge, siger Kirsten Normann Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.


Sådan er vaccinationsprioriteringslisten:

Er ikke på listen

Hendes udmelding kommer i kølvandet på, at vi her på TV2 ØSTJYLLAND tidligere på ugen kunne berette, at beboere og pårørende i Landsbyen Sølund, der er et bosted for svært udviklingshæmmede i Skanderborg Kommune, føler sig overset i prioriteringen af coronavacciner.

Bosteder for mennesker med fysisk og psykisk handicap er ikke nævnt specifikt i Sundhedsstyrelsens vaccineprioritering, der har i alt tolv punkter. 

- Hvis de bliver ramt af smitte herude (på Sølund, red.), så vil de ikke være i stand til at forstå, hvad der sker omkring dem, sagde John Simonsen tidligere på ugen.

Han er far til Stine, der er udviklingshæmmet, og medlem af bestyrelsen i pårørendeforeningen Landsbyen Sølund.

I 2021 er der indtil videre udbrudt smitte på mindst fire østjyske bosteder. To af dem ligger i Aarhus Kommune

Rådmand for sociale forhold i Aarhus Kommune, Kristian Würtz, har derfor sendt et brev til sundhedsministeren med opfordring om at opprioritere vaccinationen på bosteder for udviklingshæmmede.

 - En del af beboerne på socialområdet minder på mange måder om sårbare ældre, hvis man ser bort fra deres alder, siger rådmanden til TV2 ØSTJYLLAND.

Intet svar fra Sundhedsstyrelsen

Også foreningen Lev, der er en landsdækkende organisation for mennesker med udviklingshandicap, føler sig glemt i Sundhedsstyrelsens vaccineprioritering

- Det er helt nødvendigt at få opprioriteret mennesker i botilbud i forhold til vaccineplanerne på grund af deres tilstand, deres boligsituation og de stærke restriktioner, de længe har levet under, siger landsformand Annie Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det har  ikke været muligt at få et interview med Sundhedsstyrelsen, som er den myndighed, der har udarbejdet vaccineplanen.

domstol retten byretten Randers pædofilisag 2

Børnemishandlers navn delt tusindvis af gange - politiet advarer

Vaccine

Organisation vil have restaurantbesøg tilladt for særlige grupper allerede om tre uger

Ane Halsboe-Jørgensen

Lønkompensation forlænges: Arbejdsgivere kan igen varsle tvungen ferie

øjenvipper

Efter stormløb af utilfredse kunder: Randers-firma under tvangsopløsning

Susanne Krogstrup

play Corona-effekt: Vandreguide til Mols Bjerge revet væk

Charlotte Kold

Unge i Silkeborg søger rådgivning online