Nu får de ældre Noma-kokkens mad

Nu kan de ældre borgere i Skanderborg sætte tænderne i den nye mad

Foto: Skanderborg Kommune

I denne uge kulminerer længere tids arbejde med at udvikle ældremaden i Skanderborg Kommune, når 800 borgere på plejecentre og i eget hjem begynder at få leveret de nye måltider.

Det nye madkoncept er udviklet i samarbejde med Søren Westh fra firmaet Enspire, der tidligere har været NOMA- kok.

Måltiderne består af mad lavet fra bunden med friske råvarer og et nordisk twist.

I Budget 2014 blev der afsat fem millioner kroner til at give manden i Skanderborg Kommune et kvalitetsløft.

- Nu kan borgerne se frem til at få serveret den nye mad hver dag, og det er fantastisk. Der er i øjeblikket generel bevågenhed på kvalitet af ældremaden, fordi det har så stor betydning for livskvaliteten. Ikke bare på grund af smagsoplevelsen, men også fordi den rette ernæring har afgørende betydning for borgernes almene helbredstilstand og fysiske formåen. Vi er derfor glade for, at vi nu kan sige, at vi er en af de kommuner herhjemme, der er længst fremme på kvaliteten af maden, siger Christina Bottke (V), formand for Socialudvalget i Skanderborg Kommune, i en pressemeddelelse.

Arbejdet med at udvikle det nye madkoncept har stået på siden august 2014, og det er nu klar til at blive rullet ud.

- Det nye madkoncept rulles ud løbende frem til sommeren 2016, og selv om alt ikke nødvendigvis vil være perfekt fra start, er der ingen tvivl om, hvad der skal være det endelige resultat, siger mad- og måltidschef i Skanderborg Kommune, Conny Rønnow.

Fakta om det nye madkoncept

Hverdagsretter med et nordisk twist
De mange nye retter er en modernisering af hverdagsklassikere og egnsretter med inspiration fra det nordiske køkken.


Fra bunden
Så meget af maden som muligt bliver fremover lavet fra bunden. Det skal være slut med halv- og helfabrikata. Kvalitet er lig med gode og gerne lokale råvarer.


Sundere mad
En produktion fra bunden handler også om sundhed ved at have kontrol med brugen af tilsætningsstoffer, sukker og salt, og ved at bruge økologi, der hvor der er muligt.

Friskhed
Vejen fra produktion til bord skal være kortere. Alt maden har en holdbarhed på op til 16 dage, men fremover er det ambitionen, at der højst går 8 dage fra produktion til maden bliver spist og for nogle retter endnu kortere tid.


Smag i hver bid
Smagsoplevelsen styrkes. Et eksempel på det er smørrebrødet, som skal anrettes, så smagsoplevelse og konsistens er i at finde i hver bid. Derudover er det også ambitionen, at smagsindtryk fra de forskellige sæsoner bliver trukket ud. F.eks. ved at benytte syltede hyldeblomster ind i efterårssæsonen og dermed trække spor af sommer ind i det kolde efterår.

Eksempler på den nye madkoncept

Eksempler på det nye smørrebrød

- Sild i dild med rødløg
- Leverpostej med stegte svampe og bagte mandler

Eksempler på nye hoved- og biretter

- Svinekæber m. blomkål & perlebyg, hjertesalat m. sennep/honning dressing
- Oksetykkam m. braisersauce, grov mos af kartofler og hokaido, spidskål m. sennep/honning dressing.
- Jordskokkesuppe m. hasselnødeolie
- Æblekage m. rugbrødscrumble og sød vanilieflødeKilde: Skanderborg Kommune