Mike, Minik og Mickey taler hele tiden i Lisbeths hoved

Lisbeth Holm begyndte at høre stemmer som 32-årig. I dag har hun lært at leve med dem, og nu har hun vundet en pris for at hjælpe andre.

- De siger, du skal skride. Du skal pakke dine sager sammen og gå.

Beskeden er klar og noget af det første Lisbeth Holm siger til mig, da jeg er hjemme for at besøge hende.

Det er ikke Lisbeth Holm selv, som mener det. Det er stemmerne i hendes hoved.

- Det er ikke mine tanker. Dem har jeg fuldstændig styr på. Og jeg har ikke en dialog med mine tanker, siger Lisbeth Holm fra Skanderborg.

quote Jeg blev ræd, fordi min mor også lå i respirator og døde.

Lisbeth Holm, Skanderborg.

Lisbeth har ikke kun én stemme, som taler til hende. Hun har fire.

- De er selv kommet og sagt, hvad de hedder. Minik, Mike og Mickey, og så er der en kvindestemme, som hedder Mille, fortæller Lisbeth Holm.

Stemmerne er ikke personer, hun kender – eller har mødt.

Hvorfor hører du stemmer?

- Jeg har været udsat for nogle traumer. Gennem livet, siger Lisbeth Holm. 

For Lisbeth hjælper det at strikke, lægge puslespil eller hører lydbog, hvis hun skal have lidt ro fra stemmerne.
For Lisbeth hjælper det at strikke, lægge puslespil eller hører lydbog, hvis hun skal have lidt ro fra stemmerne.

Stemmerne kom, da hun var 32 år

Lisbeth Holm har ikke altid hørt stemmer. Det blev udløst i 1993, da hun skulle gennemgå en bypassoperation og i respirator.

- Jeg blev ræd, fordi min mor også lå i respirator og døde, siger Lisbeth Holm.

Hun var kun 14 år da hendes moder døde – da hun selv skulle i respirator var hun 32 og mor til to. Efterfølgende dukkede stemmerne op.

- Jeg sagde det ikke til nogen, og gik med det selv. Jeg troede, jeg var blevet rablende sindssyg, fortæller hun.

Tiden efter var stressende. Hun skal opretholde et nogenlunde normalt familieliv med to børn, samtidig med, hun hele tiden skulle forholde sig til stemmerne i hovedet.

- Jeg var meget deprimeret og blev indlagt på psykiatrisk hospital flere gange, siger Lisbeth Holm.

Hun blev ikke indlagt på grund af stemmerne, men fordi hun var deprimeret.

quote Vi arbejder ud fra at finde mening med det.

Trevor Eyles, stemmehørerkonsulent, Aarhus.

Mødet med Trevor 

I mange år gik Lisbeth Holm med stemmerne og holdt dem for sig selv. En dag blev hun præsenteret for en stemmehørergruppe – og mødte Trevor Eyles.

- Det var simpelthen en befrielse, der var nogen, der hørte på mig, siger hun.

Trevor Eyles er selvstændig stemmehørerkonsulent, og er uddannet psykiatrisk sygeplejerske.

- Vi arbejder ud fra at finde mening med det. Der er en årsag til, man oplever de her stemmer som problematiske. De kommer ofte fra et traume eller følelsesmæssig krise, fortæller Trevor Eyles til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter. 

- Det er vigtigt at prøve at forstå og acceptere stemmerne. Vi arbejder ikke for at fjerne stemmerne ligesom psykiatrien gør ved at medicinere, hvilket ikke gør en forskel i langt de fleste tilfælde, siger Trevor Eyles, som har arbejdet i psykiatrien i Aarhus i 20 år.

Ifølge Trevor Eyles hører omkring seks procent af befolkningen stemmer i mindre eller højere grad, og at omkring en tredjedel oplever det som forstyrrende.
Ifølge Trevor Eyles hører omkring seks procent af befolkningen stemmer i mindre eller højere grad, og at omkring en tredjedel oplever det som forstyrrende.

Hjælpen og snakken i stemmehørergruppen fik stor betydning for Lisbeth Holm.

- De har ændret sig fra ikke at være så højtråbende, og nu hjælper de mig. For eksempel når jeg hører lydbøger, så kan de godt sige, det er en kedelig bog, vi hører, fortæller hun.

quote Det var overvældende. Og det kom totalt bag på mig. Der var lige pludselig nogle i Skanderborg Kommune, som lyttede til mig.

Lisbeht Holm, stemmehører, Skanderborg.

Vinder af handicapprisen 2021 

Lisbeth Holm hjælper i dag andre, som hører stemmer. Derudover har hun arbejdet på at få stemmehørergrupper til Skanderborg Kommune.

Hendes frivillige arbejde og engagement har betydet, at hun har modtaget Handicapprisen 2021 af Handicaprådet i Skanderborg Kommune.

- Det var overvældende. Og det kom totalt bag på mig. Der var lige pludselig nogle i Skanderborg Kommune, som lyttede til mig, siger Lisbeth Holm.

Lisbeth Holm fik også prisen for sin store indsats for at skabe forståelse, tolerance og bryde fordomme om psykisk sårbarhed.

- Jeg er lidt overvældet over alt det her, og alle de her rosende ord, dem bryder jeg mig ikke om, siger Lisbeth Holm.

I begyndelsen af 2022 skal Lisbeth Holm mødes med det nye Socialudvalg i Skanderborg Kommune, hvor hun vil fortælle om vigtigheden i stemmehørerarbejdet og mulighederne for at skabe tilbud i Skanderborg.