Mågekanoner kostede hund livet: Nu forbyder kommunen dem

Gaskanoner til at skræmme måger væk er til så stor gene for naboer, at de nu bliver forbudt i Skanderborg Kommune.

Måger er et stort problem i Stilling – i hvert fald for firmaet Hanssen Ejendomme A/S, der tidligere på året installerede såkaldte mågekanoner på deres tag.

Nu er kanonerne dog snart fortid, da kommunen har modtaget klager fra naboer, der bliver generet af de mange brag. Kanonerne bliver simpelthen forbudt.

- Det er et reelt problem for de borgere, som bor her. Det har virkelig været en kæmpe plage i over et år, så det er vi da nødt til at handle på, siger Jens Szabo, der er medlem af Miljø- og Planlægningsudvalget i Skanderborg Kommune for Venstre.

Balter måtte lade livet

En af dem, der oplever stor gene ved gaskanonerne, er Mary Rasmussen, som bor på Rødkløvervej, ikke langt fra virksomheden.

Balter turde ikke længere at gå udenfor huset.
Balter turde ikke længere at gå udenfor huset.

I oktober valgte hun at få aflivet sin hund, Balter, da den nægtede at gå udenfor huset grundet de mange brag i tide og utide.

- Vi føler jo somme tider, at vi bor i en krigszone. Vi har haft gæster til eftermiddagskaffe, hvor vi ikke engang kunne snakke sammen, sagde Mary Rasmussen i den anledning.

Også Flemming Sørensen, der ligeledes bor på Rødkløvervej, føler sig generet af mågekanonerne.

- Det er som om, at der sprænger et kanonslag lige ved siden af en. Forrige weekend talte jeg 29 brag på en halv time, og det er godt nok mange, når man gerne vil sove om morgenen, sagde Flemming Sørensen i oktober.

Har arbejdet for andre løsninger

Firmaet, Hanssen Ejendomme, understregede i oktober, at de fulgte alle myndighedernes anvisninger i forhold til at have mågekanonerne kørende, selvom de ærgrede sig over naboernes oplevelser.

Kanonen skyder kun, når der er måger i nærheden.
Kanonen skyder kun, når der er måger i nærheden.

Kanonerne er dog blevet installeret for at sikre, at taget på deres bygning ikke styrter sammen.

- Vi havde et voldsomt problem med de ekskrementer, som måger efterlader. På en enkelt måned har vi fjernet to tons mågeekskrementer, forklarede firmaets direktør, Michael Andersen.

Sidenhen har kommunen og virksomheden været i dialog for at finde andre løsninger.

- Vi prøvede at se, om vi kunne hjælpe virksomheden med at finde andre løsninger, og det har ikke båret frugt. Derfor er vi nødt til at træde ind nu med mere kradse foranstaltninger, siger Jens Szabo.