Lokalpolitiker: Hash-problemer i Ry er løst

Ry har været præget af utryghed gennem en længere periode. Kulminationen kom i februar, men nu er der styr på problemerne, lyder det

Det har blandt andet været ved den lokale sportshal, at de unge har mødtes i større flokke for at ryge hash. Det finder dog ikke sted længere, lyder det fra lokalpolitikeren Frands Fischer (S). Foto: TV2 ØSTJYLLAND / Tor Birk Trads - Scanpix

I kølvandet på den forfærdelige episode i Ry i begyndelsen af februar, er det kommet frem, at flere unge tidligere nærmest på daglig basis mødtes for at ryge hash.

Det skete ved den lokale sportshal, på havnen og andre steder i byen.

Læs også Ombudsmanden går ind i sag om brandoverfald i Ry

Det problem skulle nu være løst, lyder det fra lokalpolitiker.

Det er tit sådan, at de her ting med eksempelvis hashmisbrug blandt unge dukker op som bobler, der så forvinder igen, når der bliver prikket hul på dem.

Frands Fischer, politiker

- Ud fra hvad jeg har hørt, så er der taget hånd om problemet. Det er tit sådan, at de her ting med eksempelvis hashmisbrug blandt unge dukker op som bobler, der så forvinder igen, når der bliver prikket hul på dem, siger formand for Undervisnings- og Børneudvalget i Skanderborg Kommune Frands Fischer (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Ry er kommet i fokus, efter at fire unge i 15-16 årsalderen blev sigtet for at have kastet en benzinbombe på en skolekammerat om aftenen den 6. februar.

Under det første retsmøde tirsdag kom det frem, at de unge røg hash og mødtes ved blandt andet havnen for at ryge.

Hashrygende unge

En aktindsigt, TV2 ØSTJYLLAND har fået i henvendelser fra borgere i Ry, viser, at flere tog kontakt til kommunen efter den forfærdelige hændelse i februar og fortalte om hashsalg og hashrygende unge.

- Jeg er ikke helt så overrasket over, at der sker noget voldsomt. Mine to drenge, der går på 8. årgang på Mølleskolen kan berette om, at der den seneste tid er begyndt at dukke udefrakommende unge mænd op i byen, som skaber utryghed og ballade, lyder det fra en af borgerne, der fortsætter:

Læs også Sådan forløb første retsmøde mod de fire unge mænd fra Ry

- Som jeg har fået forklaret, har der været en del episoder, hvor de virker truende, har gramset på pigerne, har tilbudt salg af hash osv.

Klubmedarbejdere på gaden

SSP-konsulent i Skanderborg Kommune, Benny Husted, bekræfter over for borgeren, at der har været udfordringer blandt de unge i Ry.

- Vi er bekendt med unge fra Aarhus som i en periode i sommer og først på efteråret begyndte at komme i byen. Der er taget hånd omkring den første gruppe af unge, der dukkede op - men der er også kommet nye til. I SSP-samarbejdet har vi desværre ikke ressourcer til at være til stede i aften- og nattetumerne i et større omfang, skriver han i et svar på mail.

Benny Husted mener altså, at SSP har svært ved alene at løse udfordringer i Ry, blandt andet fordi politikerne har skåret en medarbejder væk. Frands Fischer mener imidlertid, at det er lykkes at komme mange af problemerne til livs alligevel - ved eksempelvis at oprette såkaldte matrikelløse klubmedarbejdere.

Læs også Nye oplysninger i Ry-sagen: Kun én dreng hjalp brandoffer

- Førhen var klubmedarbejdere fast tilknyttet en adresse et sted i kommunen, men nu går flere af dem på gaden, og den seneste tid har deres fokus været rettet mod Ry. Det har været den politiske tanke, at de flere gange om ugen skulle på gaden, siger Frands Fischer.

Ifølge ham har klubmedarbejdere nu til opgave at runde de steder i Ry, hvor unge tidligere har haft for vane at mødes for at ryge hash.

- Alle vi politikere er enige om, at det ikke er en god idé, at de unge ryger hash, og jeg indrømmer, at vi sparede på SSP-indsatsen for et par år siden. Det er altid træls, men vi har ikke uanede ressourcer og skal spare. Jeg håber, at den her ordning er løsningen, siger politikeren.

Retssagen mod de fire unge mænd fra Ry fortsætter den 1. maj, hvor der ventes at falde dom.