Lokale om nedbrændt kro: - Den har en kæmpe betydning for byen

Gl. Rye Kro brændte ned tirsdag morgen. Byens borgere kommer til at savne kroen

Kroen i Gammel Rye mellem Skanderborg og Silkeborg har i 400 år været et samlingspunkt i den lille østjyske by. Natten til tirsdag brændte kroen ned, og det efterlader et tomrum hos byens borgere.

- Det er trist, må jeg sige. Det har været en mærkelig oplevelse at vågne her til morgen, siger Frank Lykke, der bor i Gammel Rye, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Alle kommer på kroen, og den har været et samlingssted. Den har en kæmpe stor betydning for byen.

Frank Lykke, beboer i Gl. Rye

Frank Lykke har boet i Gammel Rye i 35 år, og han fortæller, at kroen betyder meget for byen.  

- Der findes jo ikke et menneske her i byen, som har boet her i bare ganske kort tid, der ikke har en eller anden form for tilknytning til kroen. Alle kommer på kroen, og den har været et samlingssted. Den har en kæmpe stor betydning for byen, siger Frank Lykke og fortsætter:

- Der er meget hjerteblod i det her, og de nuværende ejere har været her i mange år og er nærmest kendt af alle i Gammel Rye og omegn.

 

En anden af byens 1493 beboere, Lili Majbrith Bergmann, er enig med Frank Lykke.

- Man kan slet ikke forestille sig Gammel Rye uden kroen. Det er der, vi går op, når vi skal til valg, siger Lili Majbrith Bergmann til TV2 ØSTJYLLAND.

 

Håb om genopbygning

Årsagen til branden kendes endnu ikke, og imens efterforskningen er i gang, spekulerer byens borgere på, om den betydningsfulde kro bliver genopbygget.

- Vi må se, hvad det ender med, og forhåbentlig bygger de kroen op igen. Men det er jo spørgsmålet, om det kan betale sig at lave den kæmpe investering, siger Frank Lykke.

- Tænk nu, hvis den ikke bliver genopbygget, siger Lili Majbrith Bergmann.

Kroen har indtil tirsdag fungeret som restaurant og hotel. Ifølge vagtchefen hos Østjyllands Brandvæsen stod kroens bygninger ikke til at redde, og man lavede derfor en kontrolleret nedbrænding på stedet. 

Ingen personer kom til skade i branden. 

VIDEO: Indsatsleder Ivan Nielsen fortæller om branden.