Lars og Kirsten har en helt speciel have med sten og klipper

Ægtepar i Herskind dyrker alpine planter

I Herskind ved Galten bor et ægtepar med en helt speciel have, der er indrettet noget anderledes end gennemsnittet af danske parcelhushaver.

Faktisk skulle man næsten tro, at man befandt sig i Norge eller i Dolomitterne.

Ægteparret Lars Hansen og Kirsten Andersen har nemlig gennem 25 år fyldt deres 900 m2 store have med klipper, sten og tusindvis af små alpine planter, der normalt lever højt oppe i bjergene.

- Alpine planter vokser hovedsageligt over trægrænsen. Det er planter, der vokser under nogle meget ekstreme vilkår, siger Kirsten Andersen.

Men hvorfor dyrke planter, som har det meget vanskeligt i Danmark?

- Jeg kan godt lide udfordringer, og fordi det er fantastiske planter. De er små, og du kan have mange i din have, og så er udfordringen med at få dem til at klare sig en verden for sig selv, siger Kirsten Andersen.

Fik sten fra motorvejsbyggeri

Parret har fået hjælp af en havearkitekt til at placere nogle af stenene i haven for at lave nogle rammer for haven og give ro.

- Vi var heldige med nogle af stenene, for de er også svære at få fat i i dag. Vi fik dem dengang, de byggede E45. Der lå de i store bunker, og så kunne vi få de her sten. Noget af det vigtige, når man skal have danske sten, er, at de er kantede, for det er næsten umuligt at lave et stenbed af runde sten, siger Lars Hansen.

Parrets interesse for de små vækster kom i forbindelse med en tur til Alperne for 25 år siden.

Du kan se meget mere om stenhaven i videoen øverst på siden, og du kan se hele programmet med Havemennesker i fjernsynet på TV 2 | ØSTJYLLAND i aften, mandag, klokken 19.50.

Du kan også se hele programmet online her.