Landmændene er spændte på årets høst: - Det ser lovende ud

Høsten er gået i gang, og det tegner lovende i år. På trods af de foreløbige resultater, er der dog stadig mange ubekendte, som kan give problemer.

01:51

For hele Østjylland tegner høsten anno 2020 til at blive et meget gennemsnitligt år.

I disse dage er de østjyske landmænd i fuld gang med høsten, der tegner til at blive en fornuftig en af slagsen. Der er dog alligevel risiko for, at høsten i år kan blive dårlig.

På en mark lidt uden for Hørning er Claes Steen Orholt ved at høste vinterbyg på livet løs.

Hvis vi får godt vejr og får det godt i hus, så går det ikke helt skævt.

Lars Rasmussen, ejer af Hasagergaard

- Det er gået rimelig godt fremad, og vi regner med, at vi nok er færdige med vinterbyggen i dag, siger Claes Steen Orholt, der driftsleder på en gård i området, til TV2 ØSTJYLLAND.

Og selvom det er tidligt på sæsonen, så tegner årets høst lovende.

- Vi er okay tilfredse. Det er omkring middel i forhold til vores område.

Byggen står rank og gylden på marken, og vejret er hverken for vådt eller for varmt. Nu krydser alle blot fingrene for, at årets høst kan ske uden alt for store udfordringer. 

Vejret kan spolere høsten

Også på marken ved Hammel bliver der høstet vinterbyg på livet løs. Her er firmaet Hasagergaard så småt begyndte at høste.

- Det ser lovende ud. Vi begyndte i går, og vi er fortrøstningsfulde indtil videre, siger ejer af Hasagergaard, Lars Rasmussen.

Læs også Høsten i fare efter massive regnmængder

Selve dyrkningen af de forskellige afgrøder har i løbet af foråret haft gode betingelser, så nu er der kun en ting der kan spolere det hele – nemlig vejret.

- Hvis vi får godt vejr og får det godt i hus, så går det ikke helt skævt, siger Lars Rasmussen, ejer af Hassagergaard.

For hele Østjylland tegner høsten anno 2020 til at blive et meget gennemsnitligt år.

Høsten kommer til at lægge sig i mellem 2018, som var et meget dårligt år på grund af tørken, og 2019 som var et supergodt år.

Daniel Damhus, planteavlskonsulent, Velas

- Selvom der ikke er helt så mange aks per kvadratmeter, som vi gerne vil have, så er den lidt større kernestørrelse med til at opveje udbyttet lidt, så vi ender på et middel udbytte, siger Daniel Damhus, der er planteavlskonsulent hos Velas Landbrugsrådgivning, til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:

- Høsten kommer til at lægge sig i mellem 2018, som var et meget dårligt år på grund af tørken, og 2019 som var et supergodt år.

Om to til tre uger vil der være fuld gang i høsten, når vinterhveden, der er en af de største afgrøder, bliver høstet, såfremt vejret er med de østjyske landmænd.

2100 fodboldbaner skal høstes

Lars Rasmussen har i alt gang i tre mejetærskere, som skal høste 1500 hektar, som svarer til 2100 fodboldbaner. For ham er det svært at sige, hvilket år der har været det bedste.

- Der er så mange at vælge imellem. Vi kan kun huske de dårlige, siger Lars Rasmussen.

Ligesom Lars Rasmussen er Claes Steen Orholt også spændt på at se det endelige resultat af årets høst.

Læs også 218 bilister blev blitzet - fartgrænse blev nedsat, uden det blev fortalt

- Man har passet det et helt år, så man får enten et skulderklap eller noget andet, hvis det ikke går som forventet.

Om to til tre uger vil der være fuld gang i høsten, når vinterhveden, der er en af de største afgrøder, bliver høstet, såfremt vejret er med de østjyske landmænd.