Kvinde så ulv krydse vejen nær Skanderborg

Troede først, det var en schæfer. Men så fik bilisten et nærmere kig

En bilist så mandag formiddag det, hun er overbevist om er en ulv, nær Skanderborg. Det oplyser Ulvetracking Danmark på sin facebookside.

Observationen skete ti kilometer syd for Skanderborg klokken 10.30, da en kvinde kom kørende i bil og så dyret krydse vejen foran sig.

Ulven var ifølge kvindens oplysninger en "sund, robust, stor ulv" som hun så krydse vejen.

- Dyret var grå, brun og havde karakteristisk bevægelsesmønster og udseende. Mørk hale. Observeret i dagslys på 150 meters afstand. Ulven forsvandt ind igennem tæt bevoksning, lyder det fra den privatdrevne ulveside, som gerne vil høre nærmere, hvis andre ser ulven:

- Vær opmærksom i området og vær med til at dokumentere yderligere. 

Tror først, det er en schæferhund

- Observatøren tror først, at det er en schæfer, men kommer så tættere på og ser at den har en helt anden adfærd og er mere duknakket. Hun er sikker på at det er en stor ulv, fortæller Kim Møller, der er medstifter af det landsdækkende netværk Ulvetracking Danmark.

quote Det bliver hverdag at se ulve i den her del af landet. Det er et spørgsmål om tid.

Kent Olsen, Forskningschef, Naturhistorisk Museum

Han fortæller, at vidnet er optaget af, at ulven nu færdes i det område, hvor hun plejer at ride på hest. At hun er fascineret af observationen og vil nu invitere sine sønner med ud at se efter spor. Hun var også lidt bekymret for, om ulven kan være en sikkerhedsrisiko, når man færdes til hest.

Men ifølge Kim Møller er der ingen eksempler på at ryttere - eller mennesker for den sags skyld - er blevet angrebet af ulve i Danmark.

- Hun vil tage et kamera med næste gang, hun er på ridetur, fortæller Kim Møller.

Det er den første observation fra det østjyske i 2018, og han tror på observationen. Der er store sammenhængende skove mellem det vestjyske, hvor ulven holder mere fast til. Og de kan jo trække langt. 

Tæller ikke videnskabeligt

Men dagens observation nær Skanderborg tæller ikke med som en videnskabeligt dokumenteret observation, før der er billedmateriale eller DNA-spor, som eksperter utvetydigt kan slå fast stammer fra en ulv. 

Det fortæller forskningschef Kent Olsen fra Naturhistorisk Musem i Aarhus. Og det er ved at være længe siden, der sidst er dokumenteret ulve i det øst- og midtjyske område.

Den seneste sikre ulveobservation er fra Midtjylland og det var i august 2016. Siden er der ikke indsamlet et eneste håndfast bevis på ulvens tilstedeværelse i det østjyske område.

Forkningschefen som driver hjemmesiden Ulveatlas.dk, hvor videnskabeligt bekræftede observationer offentliggøres, kan ikke forholde sig til den konkrete observation ud fra blot en vidnebeskrivelse. Og der er eksempler på at vidner forveksler en stor hund med en ulv.

En observation skal jo være den første

Men han udelukker ikke, at vidnet rent faktisk kan have set en ægte ulv.

- Det kan sagtens være en ulv, som vi endnu ikke har nogen spor på. Én observation skal jo være den første. Vi har fået en række henvendelser med MULIGE iagttagelser i Østjylland. Erfaringsmæssigt ved vi, at hvis man har en stedfast ulv, så er det et spørgsmål om tid før der kommer dokumentation i de her tider, hvor mobilkameraer er alle vegne og mange lodsejere sætter vildtkameraer op på deres jord.

Især unge hanulve kommer vidt omkring.

- De vandrer både nat og dag, fortæller Kent Olsen. Og i dagslys bliver de tit set af folk. Og de kommer vidt omkring. Som eksempel nævner han den seneste sikre observation af en ulv herhjemme: Den vandrede på mindre end en måned fra Tyskland til Nordjylland, hvor den blev fotograferet første gang den 8. november af et vildtkamera.

Ulve bliver hverdag i Østjylland

Til dem der spejder forgæves efter ulven i det østjyske område er der trøst fra den aarhusianske forsker.

- Det bliver hverdag at se ulve i den her del af landet. Det er et spørgsmål om tid. Det midtjyske område er et egnet levested. Der skal nok komme ulv som slår sig ned på et tidspunkt. Og det kan være det første skridt er taget i den retning med observationen fra i dag.