Ingen lus i Låsby

Det kribler i hovedbunden på masser af børn. Men ikke på Låsby Skole, hvor lusene har trange kår.

På Låsby Skole mellem Århus og Silkeborg har hovedlus en meget ringe chance for at overleve. Her har man besluttet, at det skal være slut med den tilbagevendende luseplage.

Otte piger fra skolens 9. klasse er derfor udnævnt til tjekpatrulje med ordre på at indfange enhver lus, der lander i håret på en af skolens 270 elever. 

For tre uger siden havde de otte piger fat i håret på næsten alle skolens elever, der var blot en håndfuld, som ikke havde fået den nødvendige tilladelse hjemmefra.

Bevæbnet med den såkaldte "lusesnapper" - et mundstykke, der sættes på støvsugerslangen og dermed suger eventuelle lus ud af håret - gik de i gang med kæmningen. 

Her blev resultatet, at 19 elever havde lus. De fleste af ialt 220 lus blev fundet i de mindste klasser, og blandt dem var den overvejende del piger med langt eller halvlangt hår. 

Målet er at kunne kalde skolen lusefri, når det på lørdag er landsdækkende Store Lusedag.

- Jeg har selv haft store problemer med lus, og derfor synes jeg, det er en god ide at hjælpe andre af med dem, siger Mette Staal, der er medlem af tjekpatruljen.

Skoleinspektør Jane Møller har oplevet en meget positiv reaktion fra forældrene. De fleste er glade for at få problemet frem i lyset og få gjort noget ved det. 

- Hele processen har gjort det mindre tabubelagt og pinligt at have lus, siger hun og opfordrer andre skoler til at gå samme vej.