I dag indledes den omtalte Ry-sag ved retten

Ved Retten i Horsens begynder i dag sagen mod fire unge mænd fra Ry, der er tiltalt for at kaste brændende benzin på en skolekammerat

De fem involverede unge mænd kender hinanden fra Mølleskolen i Ry.

I begyndelsen af februar rettede alles øjne sig mod Ry. Her kom en chokerende historie frem om en konflikt mellem fem skolekammerater, der havde udviklet sig meget dramatisk. En aften ved den lokale sportshal var en 16-årig ung mand blevet overhældt med brændende benzin af de øvrige fire unge mænd. Tirsdag kl. 9 indledes retssag mod dem.

De er alle fire sigtet for grov vold under særdeles skærpende omstændigheder ved at have at kastet en brændende benzinbombe mod den 16-årige skolekammerat, der er afghansk afstamning. De unge mænd er i alderen 15-16 år. Alle fire nægter sig skyldige. 

Siden sagen kom frem har både Mølleskolen i Ry, hvor eleverne gik, og Skanderborg Kommune været ude og forklare, hvordan det kunne gå så galt, men det er ventet, at de præcise omstændigheder først vil blive udrullet under retssagen i Horsens.

Læs også Politi dropper at sigte drenge fra Ry for drabsforsøg

En af de unge drenge har den kendte forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen til at tale sin sag, og advokaten har tidligere over for TV2 ØSTJYLLAND fortalt, at han glæder sig til, sagen skulle begynde.

- Det bliver en retssag, der kommer til at køre for åbne døre, så offentligheden får indblik i, hvad der er foregået. Det har meget været den ene side, som er blevet hørt. Min klient og hans familie er blevet kontaktet af medierne flere gange, men har valgt at undlade at kommentere det, har Michael Juul Eriksen fortalt til TV2 ØSTJYLLAND.

Flere af ofrets familiemedlemmer har udtalt sig om sagen til diverse medier, men ved retten i Horsens bliver det så tirsdag første gang muligt at høre den anden side.

Læs også Politikere efterlyser flere svar i sagen om drabsforsøg i Ry

Skanderborg Kommune har efter drabsforsøget lavet en redegørelse af forløbet op til og har i den forbindelse kunne konstatere, at der havde været et højere konfliktniveau på 9. årgang, hvor ofret og de fire sigtede gik.

Kommunen mente dog ikke, at Mølleskolen kunne have gjort noget anderledes for at have undgået episoden. De fire drenge har siden den 6. februar, hvor drabsforsøget fandt sted, været anbragt på lukkede ungdomsinstitutioner på grund af deres lave alder.

Ifølge Michael Juul Eriksen skal man ikke forvente, at der falder dom samme dag.

- Jeg vil tro, det kommer til at strække sig over to retsdage med procedure og det hele, fortæller han.   

TV2 ØSTJYLLAND liveblogger fra retssagen, og vi er til stede ved retten i Horsens i dag. 

Ry-sagen kort

- 6. februar bliver en 16-årig dreng med afghansk baggrund angrebet af fire jævnaldrende drenge. De fire jævnaldrende kaster en antændt flaske med benzin ud over drengen

- Drengen bliver stærkt forbrændt fra livet og ned

- Den afghanske dreng går knap en kilometer hjem til familiens hus efter angrebet, hvorefter han straks bliver bragt til sygehuset

- Drengen bliver indlagt i kritisk tilstand, men er uden for livsfare

- Fire drenge fra Ry anholdes. De er alle etniske danskere

- De fire drenge bliver varetægtsfængslet i fire uger. De er sigtet efter straffelovens paragraf 245, der omhandler grov vold

- Drengene er i alderen 15-16 år, og grundet deres lave alder opholder de sig nu på lukkede ungdomsinstitutioner

- Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde (S), har bedt om en redegørelse af forløbet

- Redegørelsen består af seks sider. Den offentliggøres onsdag 15. februar

Kilder: Sydøstjyllands Politi, Skanderborg Kommune og Ritzau