I dag falder dommen over de fire drenge i Ry-sagen

Kl. 16 bliver der i dag afsagt dom i den meget omtalte sag fra Ry

Dommen bliver afsagt ved Retten i Horsens. Indtil den skæbnesvangre aften i februar gik de fem drenge sammen på Mølleskolen i Ry.

Fire unge drenge i 15-16 årsalderen er tiltalt for grov vold under særligt skærpende omstændigheder efter et kast med en hjemmelavet molotovcocktail mod skolekammerat i den såkaldte Ry-sag. I dag falder dommen.

Den skæbnesvangre episode fandt sted om aftenen den 6. februar nær Ry Hallen. Her er fire drenge altså tiltalt for med en benzinbombe at have forbrændt en jævnaldrende dreng. Sagen har rystet lokalsamfundet og vakt interesse i hele landet.

Læs også Ombudsmanden går ind i sag om brandoverfald i Ry

Indtil seneste retsmøde i mandags havde de fire tiltalte unge drenge siddet varetægtsfængslet på forskellige ungdomsinstitutioner, men i denne uge blev de så løsladt. De kan ikke længere påvirke retssagen ved at snakke sammen, og derfor fik de lov til at komme med deres familier hjem.

Familier som har været massivt repræsenteret på tilhørerpladserne under de to foregående retsmøder ved Retten i Horsens, hvor den spektakulære sag er blevet udrullet. Her har alle drengene kommet med deres version af aftenen, ligesom ofret også har været indkaldt som vidne.

Læs også Efter Ry-sagens anden dag: Vi havde håbet på løsladelse i dag

Under det seneste retsmøde i mandags fremlagde anklager Anna Holm Christensen sit krav om længden på den straf, hun mener de fire drenge skal rammes af. Halvandet års fængsel – hvoraf det ene år bliver betinget – lyder hendes krav.

Forsvarsadvokaterne påstår dog stadig frifindelse af deres klienter i anklagen om at have kastet benzinbomben, så det bliver interessant at følge domsafsigelsen torsdag eftermiddag.

TV2 ØSTJYLLAND følger naturligvis sagen og bringer dommen her på hjemmesiden, så snart den er afsagt.   

Ry-sagen

- 6. februar bliver en 16-årig dreng med afghansk baggrund angrebet af fire jævnaldrende drenge. De fire jævnaldrende kaster en antændt flaske med benzin ud over drengen

- Drengen bliver stærkt forbrændt fra livet og ned

- Den afghanske dreng går knap en kilometer hjem til familiens hus efter angrebet, hvorefter han straks bliver bragt til sygehuset

- Drengen bliver indlagt i kritisk tilstand, men er uden for livsfare

- Fire drenge fra Ry anholdes. De er alle etniske danskere

- De fire drenge bliver varetægtsfængslet i fire uger. De er sigtet efter straffelovens paragraf 245, der omhandler grov vold

- Drengene er i alderen 15-16 år, og grundet deres lave alder opholder de sig nu på lukkede ungdomsinstitutioner

- Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde (S), har bedt om en redegørelse af forløbet

- Redegørelsen består af seks sider. Den blev offentliggjort onsdag 15. februar, og på baggrund af den blev der stillet yderligere spørgsmål fra byrådspolitikerne. 

- Anklagemyndigheden opgiver at rejse tiltale for drabsforsøg. I stedet hedder tiltalen grov vold under særligt skærpende omstændigheder. 

Kilder: Sydøstjyllands Politi, Skanderborg Kommune og Ritzau