Historisk kro bliver ikke genopbygget: Vil have input til fremtiden

Store dele af Gl. Rye Kro brændte i marts ned. Siden er brandtomten blevet ryddet, og den nye ejer ønsker de lokales forslag til grundens fremtid

Det så voldsomt ud, da Gl. Rye Kro brændte i marts. Foto: Karsten Rindom Skov

Kroen ligger i centrum af byen.

1 af 2

Det var et hårdt slag for Gl. Rye, da den lokale krostue med 400 år på bagen, brændte ned natten til tirsdag den 6. marts i år.

Mange håbede på, at kroen ville blive genopbygget i sin tidligere form. Det kommer dog ikke til at ske, men krogrundens nye ejer er åben for input til fremtiden.

Kroen blev sat til salg i sommers, og ret hurtigt var der en interesseret køber, som nu ønsker at udvikle et projekt i byen på den tomme grund.

Heine Jensen, ejendomsmægler

I første omgang er brandtomten blevet ryddet, og de bygninger, som overlevede branden, bliver i dag primært lejet ud til håndværkere og andre erhvervsdrivende på dagsbasis.

- Kroen blev sat til salg i sommer. Ret hurtigt var der en interesseret køber, som nu ønsker at udvikle et projekt i byen på den tomme grund, siger ejendomsmægler hos Nybolig Erhverv Aarhus Heine Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Historisk kro er brændt ned

Ejeren, som er H1 Ejendomme i Silkeborg, har derfor siden købet efterlyst de lokales idéer og forslag til, hvad grunden skal bruge til.

Endnu er det rette bud dog ikke kommet.

Der skete store skader på kroen, og hele krostuen var udbrændt efter branden i marts. 

Triste miner i byen

- Der er kommet masser af henvendelser, primært fra folk med ønsker for, hvad de gerne ser på stedet. Men vi savner den erhvervsdrivende, som selv vil stå for noget i de bygninger, der ville blive bygget, siger Heine Jensen og fortsætter:

- Håbet er, at der kommer en restauratør, en caféejer, en frisør eller noget lignende, som synes, at placeringen ville være perfekt.

Læs også Opgiver kro efter brand: - Vi har ikke mod på at bygge den op

Flere af henvendelserne kommer fra lokale, der helst ser, at kroen bliver genoptaget, og der var da også triste miner i byen efter branden i marts.

- Det er trist, må jeg sige. Det har været en mærkelig oplevelse at vågne her til morgen, sagde Frank Lykke, der bor i Gammel Rye, til TV2 ØSTJYLLAND den 6. marts.

- Man kan slet ikke forestille sig Gammel Rye uden kroen. Det er der, vi går op, når vi skal til valg, lød det også fra lokale Lili Majbrith Bergmann til TV2 ØSTJYLLAND.

Frank Lykke er en af de omkring 1500 beboere i Gl. Rye, som var triste over at se kroen brænde ned. 

Kendt af alle

Frank Lykke fortalte dengang, at han har boet i Gammel Rye i 35 år, og fra ham lød det, at kroen betød meget for byen.  

Alle kommer på kroen, og den har været et samlingssted. Den har en kæmpe stor betydning for byen.

Frank Lykke, Gl. Rye i marts

- Der findes jo ikke et menneske her i byen, som har boet her i bare ganske kort tid, der ikke har en eller anden form for tilknytning til kroen. Alle kommer på kroen, og den har været et samlingssted. Den har en kæmpe stor betydning for byen, sagde Frank Lykke.

- Der er meget hjerteblod i det her, og de nuværende ejere har været her i mange år og er nærmest kendt af alle i Gammel Rye og omegn, fortsatte han.

På trods af de lokales ønske bliver kroen altså ikke genopbygget til, hvad den var engang.

01:43

VIDEO: Se video fra branden samt flere reaktioner fra de lokale i marts her.

Luk video

Fandt aldrig brandårsag

Ifølge ejendomsmægleren Heine Jensen tyder alt på, at fremtiden for grunden nok bliver en kombination af erhverv og boliger.

- Der er i hvert fald helt sikkert brug for boliger, slår han fast over for TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Stadig mystik om krobrand: Nu skal mulige vidner afhøres

Årsagen til den voldsomme brand på kroen lykkedes det aldrig at finde.

Politiets teknikere måtte nemlig konkludere, at kroen var brændt for meget ned, til det kunne lade sig gøre at finde en brandårsag.

Sydøstjyllands Politi har dog slået fast, at intet tyder på, at branden var påsat.

Det var et trist syn, de lokale blev mødt af ved kroen om morgenen den 6. marts.