Helen er voksenlærling og en del af flot statistik

Et stigende antal kvinder med ikke-vestlig baggrund bruger muligheden for at blive voksenlærling.

39-årige Helen Kidane Fshaye er oprindeligt fra Eritrea.

Hun kom alene til Danmark i 2014 som flygtning, og siden 2017 har hun været ansat som voksenlærling som industritekniker på toiletsædefabrikken Pressalit i Ry.

- Jeg kom til jobsamtale, og så tog de mig ind og integrerede mig med de andre. Her er meget sjovt, fordi vi kommer med forskellige baggrunde, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun er en del af et stigende antal kvinder med ikke-vestlig baggrund, der har brugt muligheden for at blive voksenlærling.

Hvad er en voksenlærling?

I 2017 var der 310 kvinder i voksenlære med ikke-vestlig baggrund, mens der i 2020 var fire gange så mange, nemlig hele 1234 kvinder i voksenlære.

Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som Dansk Arbejdsgiverforening har regnet på, ifølge Avisen Danmark.

- Det sværeste er sproget, men det kommer med tiden, når jeg går på arbejde og kommunikerer med mine kollegaer, siger hun.

I dag er hele Helens familie samlet i Danmark. Hun har fem børn, der går i de lokale skoler og daginstitutioner, og hendes mand arbejder i Danish Crown.

Helen Kidane Fshaye har siden 2017  været ansat som voksenlærling som industritekniker på toiletsædefabrikken Pressalit i Ry.
Helen Kidane Fshaye har siden 2017 været ansat som voksenlærling som industritekniker på toiletsædefabrikken Pressalit i Ry.

Er glade for hende

Pressalit er en dansk privatejet virksomhed med produktion i Ry, Danmark, der siden 1954 har designet, udviklet og produceret toiletsæder.

Og her er de glade for at have Helen ansat.

- Vi er fuldt ud tilfredse med Helen. Det har ikke umiddelbart været svært, og der er en rigtig god opbakning fra kompetencecentret i Skanderborg Kommune og den skole, hun har gået på, siger Kjeld Jensen, der er teamleder i Pressalit.

Og Helen Kidane Fshaye sætter også pris på sine kolleger på fabrikken i Ry.

- De hjælper mig alt for meget. De siger hele tiden: ’Helen, hvis det er svært, så spørger du bare. Det er lige meget, om du spørger 10 eller 100 gange.’

Hun er færdig med lærlingeordningen om halvandet år.