Hanne overbeviste politikerne: - Det var lidt pinligt, vi ikke skulle være med

Da Skanderborg Kommune sagde nej til at deltage i en konkurrence om at lave mest vild natur, tog Hanne Stender Damkjær sagen i egen hånd. Hun indsamlede underskrifter, og det har nu vist sig at give pote.

Midt imellem biler, der suser forbi, og handlende, der bakser med indkøbsposer, strides gule påskeliljer om en plet i solen.

- Det er kommunen, som har givet tilskud, men det er borgerne, som selv har lavet arbejdet med at grave ud, fortæller Hanne Stender Damkjær om de insektvenlige bede på Hørning Bytorv.

For hende er de eksemplet på, hvordan man selv i en by kan plante lidt natur.

Det er der behov for, mener hun.

- Alle steder, hvor der er en ledig plet, bliver der bygget. Det giver mindre og mindre plads til naturen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Derfor kastede hun sig ind i kampen for mere vild natur, da kommunen ikke gjorde det.

Pinligt ikke at være med

En million kroner er på højkant til den kommune, der laver det bedste projekt til fordel for biodiversiteten.

Den landsdækkende konkurrence hedder ’Danmarks vildeste kommune’, og er udskrevet af Miljøministeriet.

Konkurrencen kommer som et led i forsøget på at skabe mere biodiversitet i Danmark, fordi vi har en såkaldt biodiversitetskrise.

Hvad kan man vinde?

Det betyder, at flere arter uddør, og naturen derfor bliver mere ensartet.

- Det er ligesom kunst og kultur. Du kan godt leve uden biografer. Men det er spændende. Sådan er det også med naturen. Flere arter giver flere oplevelser, siger Jesper Erenskjold Moeslund, der forsker i biodiversitet på Aarhus Universitet, til TV2 ØSTJYLLAND.

Da tilmeldingsfristen til konkurrencen udløb havde 89 ud af landets 98 kommuner tilmeldt sig.

quote Jeg tænkte, det kan simpelthen ikke passe det her. Vi bliver nødt til at gøre et eller andet. Og så lavede jeg en underskriftsindsamling.

Hanne Stender Damkjær, Hørning

Men ikke Skanderborg, hvor Hanne Stender Damkjær bor.

- Jeg tænkte øv. Det var nærmest alle kommuner i landet, der havde meldt sig til. Derfor synes jeg også næsten, at det var lidt pinligt, at vi ikke skulle være med, siger hun.

I Skanderborg Kommune havde man allerede iværksat flere grønne initiativer, og derfor så man ikke behovet for at deltage i en konkurrence.

- Vi tænkte, vi er jo allerede i fuld gang med mange af de ting, der også er indeholdt i den konkurrence, siger Ole Drøgemüller (A), medlem af Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

430 underskrifter påvirker politikerne

Selvom tilmeldingsfristen egentligt var overskredet, lod Miljøministeriet døren stå på klem, hvis de sidste kommuner alligevel ville dyste med.

Den chance greb Hanne Stender Damkjær straks.

- Jeg tænkte, det kan simpelthen ikke passe det her. Vi bliver nødt til at gøre et eller andet. Og så lavede jeg en underskriftsindsamling.

På få dage havde 430 skanderborggensere skrevet under. Underskrifterne sendte Hanne Stender Damkjær til byrådet.

quote Det fokus, man skaber ved at lave en konkurrence, kan rykke noget i folks bevidsthed. Men jeg tror grundlæggende ikke, at det redder biodiversitetkrisen.

Jesper Erenskjold Moeslund, forsker i biodiversitet, Aarhus Universitet

Opråbet fra borgerne fik hurtigt politikerne til at skifte mening.

- Det var ikke nogen svær beslutning fos os at sige, at der havde vi bare vurderet forkert. Der havde vi lige taget fejl af, hvor folkestemningen var i forhold til den konkurrence, siger Ole Drøgemüller (A), medlem af Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune.

På Bytorvet i Hørning har lokale borgere i samarbejde med Skanderborg Kommune plantet blomsterbede, der skal skabe bedre vilkår for insekter og bier.
På Bytorvet i Hørning har lokale borgere i samarbejde med Skanderborg Kommune plantet blomsterbede, der skal skabe bedre vilkår for insekter og bier.

Nu skal Skanderborg alligevel være med i dysten om at blive Danmarks vildeste kommune, og det glæder Hanne Stender Damkjær.

- Det er jeg rigtig, rigtig stolt over og glad for. Jeg tror også, at vi trænger til her i Skanderborg Kommune, at der bliver lyttet til borgerne, siger hun.

Redder ikke biodiversitetskrisen

I Skanderborg Kommune er Ole Drøgemüller (A) ellers ikke stor tilhænger af konkurrenceformatet, fordi han ikke mener, at det vil gøre en forskel i det store billede.

- Generelt har vi lidt en skepsis over for konkurrencer, fordi vi synes måske det er en lidt poppet eller smart måde at gøre tingene på. Onde tunger ville sige, at det er sådan noget, man gør for at promovere sig som minister. Men det har vi nu lagt til side. Det er sagen, det kommer an på, siger han.

Det kræver en national strategi, før man for alvor opnår mere vild natur, lyder det også fra Jesper Erenskjold Moeslund, der forsker i biodiversitet på Aarhus Universitet. Alligevel kan en konkurrence som denne bidrage.

- Det fokus, man skaber ved at lave en konkurrence, kan rykke noget i folks bevidsthed. Det kan være, at der er kommuner, der finder på fede løsninger, der kan genbruges i andre kommuner. Men jeg tror grundlæggende ikke, at det redder biodiversitetkrisen, siger han.

Hør om Hanne Stender Damkjærs kamp for mere natur i Skanderborg Kommune i indslaget her.

I Skanderborg vil man ikke ansætte flere medarbejdere for at blive Danmarks vildeste kommune. I stedet vil man bakke op om borgernes egne initiativer.

Derfor er det også Hanne Stender og andre skanderborggensere, der nu må gå forrest i kampen om den bedste natur.

Hun er overbevist om, at viljen til at blive endnu grønnere i Skanderborg er stor.

- Det er jo en form for dyst, og så går der måske sport i den. Også blandt almindelige borgere. Og så tror jeg, at der kommer til at ske mere, siger Hanne Stender Damkjær. 

I Østjylland er alle kommuner på nær Samsø nu tilmeldt konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune. I Samsø Kommune mener man ikke, at der var tilstrækkelig tid til at finde de rette ressourcer, før tilmeldingsfristen udløb. 

200421 Magasin Optakt genåbning 17-18 VO

play Magasin åbner med selvrensende gelænder, corona-guider og klistermærker på gulvet

Mark Vilhelmsen

play Restauratør i center: Det er mere end almindeligt svært

boligejere.jpg

Nye byggegrunde vækker bekymring: Der skal flere institutionspladser til, mener borger

Madpakke færdig 1

play Politikere i kovending: Vil ikke tvinge ældre til at vælge bestemt madpakke

byretten Randers Retten i Randers domstol pædofilisag

Far risikerer forvarring: Anklaget for voldtægt og overgreb på datter

blå blink politi politibil patrulje

Mand anholdt: Forsøgte at stjæle stort Porsche-skilt

Dagens mest læste