Håber at undgå CO2-afgift: Landmænd underskriver deres egen klimaaftale

Landmænd i Odder og Skanderborg håber med en nyindgået aftale at komme eventuelle CO2-afgifter på landbruget i forkøbet.

Mens et af folketingsvalgets store emner var klimaet og mulig CO2-afgift på landbruget, har ti landmænd i Odder og Skanderborg taget sagen i egen hånd.

De har nemlig skrevet under på en aftale om at føre regnskab med deres udledning af drivhusgasser og dermed forsøge at nedsætte den.

En af dem er Ole Larsen. Han har været landmand i Mesing udenfor Skanderborg siden 1995.

- Jeg synes, at vores bidrag til alt der her må være, at vi gør alt, hvad vi kan for at dygtiggøre os og få noget konkret viden om, hvor vi kan sætte ind, for at det flytter noget, siger Ole Larsen.

quote Vi viser jo i hvert fald vores gode vilje til at rykke på det her område.

Ole Larsen, landmand

Han er formand for Landbo Foreningen Odder-Skanderborg, som sammen med Odder og Skanderborg kommuner har indgået aftalen om at få lavet klimaregnskab, og det kan være med til at få motiveret nogle landmænd, mener Ole Larsen.

- Vi viser jo i hvert fald vores gode vilje til at rykke på det her område, så meget som vi overhovedet kan, siger landmanden.

Ole Larsen (i midten) har været landmand siden 1995. Her skriver han under på sin egen klimaaftale.
Ole Larsen (i midten) har været landmand siden 1995. Her skriver han under på sin egen klimaaftale.

Vil komme krav i forkøbet

Over de næste to år skal landmændene nu føre regnskab over udledningen og dermed arbejde på at nedsætte udledningen af drivhusgasser.


Ole Larsen indrømmer dog også, at han har sagt ja til projektet for at komme regeringen i forkøbet og forhåbentlig undgå en CO2-afgift eller flere regler.

Derfor håber landmanden på nogle konkrete værktøjer, der kan hjælpe ham og kollegerne. han er nemlig ikke sikker på at kunne overleve en CO2-afgift.

- Når en gris nu engang er født, ind- og udånder den jo, og den skal have foder og varme. Det gør jo, at der er en eller anden form for påvirkning. Det, vi skal blive gode til, det er at vores påvirkning er så lav som muligt, lyder det fra landmanden.

Ole Larsen driver et landbrug nær Mesing ved Skanderborg.
Ole Larsen driver et landbrug nær Mesing ved Skanderborg.

Gemte muligheder

Borgmestrene i Odder og Skanderborg var fredag med til at underskrive aftalen på Ole Larsens gård. De er også spændte på aftalen. 

- Jeg er mest spændt på, om de finder nogle steder, hvor der er muligheder gemt, siger Frands Fisher (S), der er borgmester i Skanderborg Kommune. 

De er ikke bange for, at landmændene ikke lever op til forpligtelserne, selvom det kan være besværligt.

- Jeg tænker, at med de her redskaber så får de et mere fyldestgørende billede af, hvor der kan være noget at gøre, siger Odder-borgmester Lone Jakobi (S).