Grusom opdagelse: Børnekrigere på ned til 13 år fundet i massegrav

Den barske historie om et kæmpe jernalderslag i Østjylland er blevet en tand mere grusom. Massegraven ved Alken Enge viser, at flere af ligene var børn op helt ned til 13 år

I maj måned 2018 ånder Alken Enge ved Skanderborg fred og idyl. Spoler man tiden 2000 år tilbage, var det en helt anden situation.

- Et eller andet sted her i Østjylland har der stået et meget stort slag i tiden lige efter Kristi fødsel, fortæller Ejvind Hertz, udgravningsleder, Museum Skanderborg.

Der er nu resultater fra udgravningen her i 2014. Arkiv.
Der er nu resultater fra udgravningen her i 2014. Arkiv.

Et slag hvor den tabende part har lidt en grum skæbne.

- Individerne fra den part har fået lov til at ligge på slagmarken i et halvt til et helt år. Mindst 380 personer er repræsenteret i materialet, siger Ejvind Hertz.

quote Det er en utrolig sammensat hær. Fra unge til gamle. Og fra splejsede fyre til kæmpestore kraftkarle, der har været i den her hær.

Ejvind Hertz, udgravningsleder, Museum Skanderborg

Mellem år 2012 og 2014 har arkæologer fundet 2400 knogler i området. Knogler der er blevet undersøgt og udstillet. Resultaterne viser også, at børn var med i krig i jernalderen.  

Fundet er udstillet på Museum Skanderborg.
Fundet er udstillet på Museum Skanderborg.

- Der er en eller to, som er helt nede på cirka 13 år. Hvilken funktion de har haft i hæren, det er vanskeligt at sige – om de har kæmpet på lige fod med de granvoksne mænd, siger udgravningslederen.

Fundne er specielle da det fortæller, hvem der kæmpede på den tid, fortæller Ejvind Hertz.

- Det er en utrolig sammensat hær. Fra unge til gamle. Og fra splejsede fyre til kæmpestore kraftkarle, der har været i den her hær.

Betydning for os i dag

Lige nu er nogle af knoglerne udstillet på Museum Skanderborg. Der er kommet flere vigtige ting frem, imens arkæologerne har forsket i fundene.

- Det vigtigste er, at det her er ét samlet fund. Og så kan vi se, at vi har med et jernaldersamfund, som er i stand til at organisere de her slag allerede på det her tidspunkt. Det har man ikke haft dokumentation for før, fortæller Ejvind Hertz. 

Udgravning i 2014. Arkiv.
Udgravning i 2014. Arkiv.

Selvom slaget fandt sted for over 2000 år siden, så har det stadig betydning for os i dag. 

- Det er relevant for os i dag for at vi forstå menneskets udvikling. Det kan sige noget om os selv i forhistorisk tid.

Det er et kæmpestort fund og med en stor betydning. Derfor er de også ovenud lykkelige hos Museum Skanderborg, at de får lov til at opleve det.

- Det er noget, man kun får lov til én gang i sit liv som arkæolog, siger Ejvind Hertz.