Gratis hjælp til flygtninge risikerer at lukke - ingen ledige lokaler i byen

En genbrugsbutik i Skanderborg, der leverer gratis ting til flygtninge, risikerer at lukke, da der ingen ledige lokaler er i byen.

Et tilbud om gratis hjælp til flygtninge i Skanderborg risikerer snart at lukke. 

Tilbuddet er en genbrugsbutik under Dansk Flygtningehjælp, hvor flygtninge blandt andet kan komme og hente gratis hente tøj, møbler og legetøj. 

Genbrugsbutikken har eksisteret i lidt over fem år. Her har de i størstedelen af tiden haft et lokale ved ungdomsuddannelsen for unge med særlige behov i Skanderborg. 

Da den aftale udløb, har de indtil videre fået et midlertidigt lokale i Landsbyen Sølund. Den aftale gælder dog kun indtil maj, hvor genbrugsbutikken risikerer at lukke. 

- Hvis vi ikke har noget lokale, så må vi lukke. Det ville vi være frygtelig kede af, især for flygtningenes skyld, da det er et mødested for mange. Det er ikke kun butikken, der er vigtig for dem, siger Inge Søndergaard, der er med til at drive genbrugsbutikken, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Glæde og taknemmelighed

Genbrugsbutikken har åbent hver onsdag, og ifølge Inge Søndergaard er stedet særdeles populær. 

quote Hvis der var en nem løsning, havde jeg grebet den med det samme

Hanne Nissen Toksvig, chef for udvikling, kultur og erhverv, Skanderborg Kommune

- Der er fyldt op hver eneste onsdag. Nogle savner kontakt og bruger det som et mødested og kommer blandt andet med breve, som vi skal hjælpe med at skrive. Selvom de har boet her nogle år, tager det lang tid, inden man har, hvad man skal bruge, så der er stadig brug for gratis hjælp, siger hun. 

Genbrugsbutikken betyder ikke bare meget for flygtningene i Skanderborg, den betyder også meget for Inge Søndergaard, der sammen med sin mand er frivillig i butikken. 

- Vi kan se folks glæde og taknemlighed. Vi har lært en hel masse om fremmede kulturer og fået venner blandt dem. De snakker med os og viser, at de gerne vil os, og vi viser, at vi gerne vil dem, siger hun. 

Bliver svært at finde nyt sted

Situationen med at genbrugsbutikken mangler et lokale at være i har været kendt i noget tid. Det er dog endnu ikke lykkedes at finde et nyt sted for dem at være, da det ifølge Hanne Nissen Toksvig, der er chef for udvikling, kultur og erhverv i Skanderborg Kommune, er rigtig svært at finde ledige lokaler. 

- Vi er en kommune i vækst og det er positivt på rigtig mange måder, men det gør det også svært at finde ledige lokaler. Vi skubber rundt og prøver at skabe løsninger så mange løsninger som muligt, så hurtigt som muligt, siger Hanne Nissen Toksvig til TV2 ØSTJYLLAND. 

Hun fortæller, at kommunen gerne vil hjælpe genbrugsbutikken med at finde nye lokaler, men at der ikke er udsigt til, at man finder en løsning foreløbigt. 

- Det bliver svært. Vi har kendt den her problemstilling i nogle måneder. Hvis der var en nem løsning, havde jeg grebet den med det samme, siger Hanne Nissen Toksvig.

Selvom kommunen melder sig klar til at hjælpe, er Inge Søndergaard dog stadig bekymret over fremtiden for genbrugsbutikken. Især med flere flygtninge på vej til Skanderborg Kommune.

- Det er meget uvist. Vi ved, at der snart kommer to familier fra Afghanistan og kvoteflygtninge fra Congo, men vi bliver nødt til at have lokaler for at kunne hjælpe dem, siger hun.