Gratis billetter kan være ulovlige

Politikere er inviteret gratis til SmukFest

Smukfest har for andet år i træk inviteret samtlige 179 folketingsmedlemmer med ledsager på festival. Det kan meget vel være ulovligt, mener professor.

Skanderborg Festival ønsker at give politikerne en forståelse for arrangementet, forklarer formanden for Smukfest, Claus Visbye.

- Vi synes, at det med et arrangement som vores er ufattelig vigtigt, at de politikere, som er med til at lægge de love og det bureaukrati for døren, som vi arbejder under, ser, hvad sådan et arrangement kræver, fortæller han.

- Hvis man ser det som en slags smørelse, er man smålig, mener Claus Visbye.

- Vi vil rigtig gerne ud og fortælle om vores arrangement, og det gør vi allerbedst ved at invitere de politikere, der har med det at gøre. Det er vigtigt, de kommer ud og oplever alle afkroge af festivalen, der er placeret i en skov tæt på en by, for at kunne forstå, hvad det er, vi er oppe imod. Smørelse? Nej, det har jeg svært ved at se,« siger festivalformanden.

Inviterer alle for at ramme bredt

Mens Roskilde Festival inviterer - de relevante politikere for festivalens indsatsområder, har Smukfest inviteret alle 179 folketingsmedlemmer samt ledsagere.

- Vi er et kulturarrangement, men den lovgivning, vi rammer, rammer bredt. Vi er jo lige så meget i Naturstyrelsen, som vi er i Kulturstyrelsen, fordi vi agerer i en fredet skov. Og så er vi jo også et erhverv. Derfor giver det ikke mening for os at sige, at vi bare er et kulturarrangement, og at vi derfor kun inviterer kulturministeren og kulturordførerne, forklarer Claus Visbye.

I årevis fik medlemmerne af Skanderborg Byråd hver fået to gratis partoutbilletter af festivalen, men det lukkede borgmester Jørgen Gaarde (S) ned for i 2010, efter BT fik aktindsigt i gaver til kommunen. I stedet har byrådet efterfølgende været inviteret på rundvisning på festivalen en enkelt dag.

I strid med bestikkelsesregler

Ifølge professor Lars Bo Langsted, Juridisk Institut, Aalborg Universitet, kan fribilletterne til Folketinget være i strid med bestikkelsesreglerne i straffeloven.

- Juridisk ligger den og vipper, for når festivalen selv siger, at det er for at give politikerne en dybere forståelse for arrangementet, virker det lidt som en form for skinbegrundelse. Jeg tror, de fleste godt ved, hvad en festival er for noget, vurderer Lars Bo Langsted og uddyber:

- Samtlige af Folketingets politikere beskæftiger sig jo ikke specifikt med festivaler, så der er egentlig ikke nogen saglig begrundelse.«

Den vurdering afviser festivalen.

- Politikerne forholder sig jo til det, de lægger love for. Jeg tror da ikke, der er nogen, der er i tvivl om, at vi vil politikerne noget. Det siger vi jo heller ikke. Vi vil netop gerne agere branchepolitisk med dem, fortæller Claus Visbye.

En af dem, der sidste år tog imod tilbuddet, var de Radikales Jeppe Mikkelsen (R).

- Jeg arbejdede som frivillig alligevel, men jeg takkede ja, fordi jeg så i højere grad kunne få lov til at se noget af det, der foregår bag scenen. Jeg synes, det er spændende at se, hvordan man driver sådan en festival - både i forhold til, hvad det betyder for Skanderborg som by og i forhold til det kulturelle og det frivillige aspekt, fortæller han.

Smukfest er en erhvervsdrivende forening, hvorfor festivalen ikke modtager nogen statslig støtte.