Frygter for busrute: 2027 underskrifter afleveret

Mandag fik borgmester i Skanderborg overrakt 2027 underskrifter. Lokale kæmper for at bevare deres pulsåre, som bussen er for dem

Borgerne frygter for at miste deres busrute. Foto: Privatfoto

På en uge har indbyggere i området omkring Ejer Bjerge i den sydlige del af Skanderborg Kommune samlet underskrifter ind for at bevare den regionale busrute 107 mellem Skanderborg og Horsens.

2027 underskrifter blev mandag afleveret til borgmester i Skanderborg Jørgen Gaarde (S).

Læs også Region vil lukke 55 busruter: Anne-Lise får svært ved at besøge familien

- Vi ser bussen som en pulsåre, fortæller Jens Ulrik Østergaard, der er med i Ejer Bjerge lokalråd, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vi vil gerne beholde vores område, som et sted man kan bo, uden man behøver en bil. 

00:40

VIDEO: Her får Jørgen Gaarde (S) underskrifterne.

Luk video

Region Midtjylland skal spare over 40 millioner kroner på den regionale busdrift, og derfor vil de overlade driften af busruter til kommunerne selv.

- Rute 107 er i langt overdreven grad rent kommunalrute, og vi er dækket ind med det regionale tog, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

Region Midtjylland skriver i sit sparekatalog: 

Ruten har sekundær regional betydning, idet kun 17 procent af kunderne rejser regionalt

60 procent rejser internt i Horsens Kommune og 23 procent rejser internt i Skanderborg Kommune.

Ruten har 855 passagerer på en hverdag. Det bemærkes endvidere, at Horsens-Skanderborg er togbetjent.

Kan ikke løfte samme opgave

Som det ser ud nu, så skal kommunerne overtage driften af ruterne fra årsskiftet.

- Vi havde gerne set, at de busser der går på tværs af kommunegrænser, havde regionen beholdt, siger Skanderborg-borgmester Jørgen Gaarde.

Læs også Aarhus Kommune vil ikke undersøge forurening fra krydstogtskibe

Region Midtjylland kan spare næsten tre millioner kroner på at overgive driften af rute 107 til Skanderborg Kommune.

- Jeg er sikker på, at vi nok skal finde nogle løsninger. Men jeg er også sikker på, at vores borgere får en mindre service, end den de får i dag, siger Jørgen Gaarde.

Hvis regionen står fast på kravet om, at kommunerne skal overtage driften af ruterne, så får kommunerne travlt.

Jeg er sikker på, at vi nok skal finde nogle løsninger. Men jeg er også sikker på, at vores borgere får en mindre service, end den de får i dag.

Jørgen Gaarde (S), borgmester, Skanderborg

- Der er et stort tidspres, hvis regionen gør alvor af det. Det bliver helt tydeligt ikke på et niveau, som vi har i dag, siger Jørgen Gaarde.

Læs også Se kortet: Disse spisesteder er Østjyllands brodne kar

Selvom de mange underskrifter gør indtryk på borgmesteren, så er der ikke meget at gøre i forhold til de krav, Region Midtjylland har sat.

- Adskillige ruter går på tværs af kommunegrænserne. Så burde de være fastholdt som regionale busser. Man har valgt en meget enøjet tilgang fra regionens side, vi kan ikke stille nogle krav, siger Jørgen Gaarde.

Ikke en regional opgave

Regionsrådsformand Anders Kühnau står fast på, at regionen opfylder sin forpligtigelse ved, at der går tog imellem Skanderborg og Horsens.

- Når man dækker mindre byer er det en kommunal opgave. Vi er dækket ind med de ruter, der er mellem de større byer. 

Han synes i stedet for, at kommunerne skal lytte til borgerne og samarbejde om ruterne på tværs af kommunerne.

- Ja, det synes jeg Skanderborg og Horsens skal lytte til. De burde overveje, om de i fællesskab skal videreføre ruten, siger Anders Kühnau.

Læs også Byråd dropper spareforslag: Piller ikke ved skoledistrikterne

Folkene i Ejer Bjerge har samlet de over 2000 underskrifter ind på en uge. Af samme grund vil det også skuffe dem, hvis politikerne ikke tager det til efterretning.

- Det er jeg ked af at høre, hvis det er det, vi har i udsigt. Jeg håber, det arbejde vi har gjort, trods alt kan være med til at pege en løsning i den rigtige retning, siger Jens Ulrik Østergaard.

Borgerne fra Ejer Bjerge vil blive ved med at kæmpe, og i løbet af ugen vil de også aflevere underskrifterne til Anders Kühnau (S) og borgmester i Horsens Peter Sørensen (S).

02:13

VIDEO: Det kan få store personlige konsekvenser for mange østjyder, hvis de forventede rutelukninger i busdriften i Region Midtjylland gennemføres. Se et tv-indslag fra 21. august 2018.

Luk video