Fredagsklubben fejrer jubilæum: 2000 fredage i streg på samme bodega

En lille klub i Skanderborg kan fejre jubilæum. De har brugt de seneste 2000 fredage i selskab med hinanden og en øl, og det har de i sinde at fortsætte med.

1999 gange har de sat sig om det samme bord, på det samme sted og bestilt det sædvanlige.

Fredag gør de det igen, men denne gang fejrer de jubilæum, for her runder Fredagsklubben, som de kalder sig selv, nemlig 2000 fredage. Det har været en ugentlig tradition de seneste 38 år, at de samler sig om en øl og plejer deres venskab.

- Det er en lille historie om sammenhold, vedholdenhed og et venskab, der har udviklet sig over mange år, siger Søren Kjeldsen Andersen, der er et af medlemmerne i klubben.

Søren Kjeldsen Andersen og de resterende ni medlemmer af Fredagsklubben bruger deres ugentlige komsammen på at vende alt mellem himmel og jord.
Søren Kjeldsen Andersen og de resterende ni medlemmer af Fredagsklubben bruger deres ugentlige komsammen på at vende alt mellem himmel og jord. Foto: Søren Kjeldsen Andersen (Privatfoto)

Robåd skiftet ud med stambodega 

Fredagsklubben har eksisteret siden 1984 og den består af ti personer – både mænd og kvinder – der alle er mellem 62 og 79 år gamle.

Deres første fælles møde var i Skanderborg Roklub. Her faldt de godt i spænd, og siden da har de holdt fast i hinanden.

I årenes løb er Roklubben blevet til Fredagsklubben, og det våde vand er blevet byttet ud med de våde varer. 

- Vi blev nødt til at finde på en tradition, så vores venskab ikke bare ville løbe ud i sandet, siger Søren Kjeldsen Andersen.

Jubilæet bliver fejret med en kold øl - traditionen tro.
Jubilæet bliver fejret med en kold øl - traditionen tro. Foto: Søren Kjeldsen Andersen (Privatfoto)

- Min anden familie

Nu sidder medlemmerne fredag efter fredag på Skanderborgs lokale bodega Marius Øltapper og fejrer et venskab, der har holdt i årtier.

- Det er jo min anden familie, siger Søren Kjeldsen Andersen.

På Marius Øltapper har de deres eget bord, som ingen andre kommer i nærheden af, når kalenderen skriver fredag.

Her sætter medlemmerne halvanden time af, og så får de sig alle sammen en enkelt kold øl.

- Vi vender lige ugen og får talt om det, der rører sig, siger han.  

En tradition med stor betydning

Det er en tradition, der har utrolig stor betydning for Søren Kjeldsen Andersen, der er glad for at have et sted, han altid kan vende tilbage til.

- Vi har alle et familieliv og et karriereliv. Så det her (Fredagsklubben red.) er vores faste base i den her tumultariske verden, siger han og påpeger, at klubben vil fortsætte så længe medlemmerne er i live.

- Så må vi se, hvor mange fredage det ender med at blive, siger han.