Flest gevinster på bolighandler i Skanderborg og Aarhus

Her er de fleste hushandler i 2017 gået igennem med fortjeneste - til trods for at husene blev købt af sælger, da boligmarkedet toppede i 2007

Foto: Martin Ballund

Boligpriserne havde kurs mod himlen i årene op til finanskrisen, der ramte Danmark i 2007.

Men siden da har mange danskere, der blev grebet af købelysten op til krisen, været låst til deres bolig. Det skyldes, at boligpriserne har været under niveau i forhold til købstidspunktet.

Læs også Ti år efter finanskrisen: Jyske sommerhuse har holdt værdien bedst

I 30 af landets 98 kommuner ligger den gennemsnitlige salgspris fortsat under niveau i forhold til for ti år siden. Det viser en ny opgørelse fra boligsiden.dk, der er en boligportal ejet i fællesskab af ejendomsmæglere.

To østjyske kommuner har dog for alvor lagt krisen bag sig.

I Aarhus Kommune er 76,3 procent af alle huse, der blev købt i 2007 og solgt igen i 2017 solgt med en fortjeneste.  I Skanderborg Kommune er andelen 53,8 procent. 

01:27

Søren Stæhr er ejendomsmægler i Skanderborg, og han nyder sit job i disse dage. For tiderne er i den grad skiftet, og krisen er forduftet. Kvadratmeterpriserne i Skanderborg er steget så meget, at de nu ligger over 15.000 kr., og det er rent faktisk højere end før finanskrisen.

Luk video

Størst tab ligger på Sjælland

Det største tab skal findes i Odsherred Kommune, hvor samtlige huse købt i 2007 blev solgt for mindre end købsprisen i 2017. Det gennemsnitlige tab er på minus 30,5 procent.

Herefter følger Nyborg Kommune med et fald på 19,6 procent, mens faldet ligger på 17,1 procent i Vordingborg.

I de ti kommuner med det største procentuelle tab er den gennemsnitlige nedgang i prisen på mellem 144.640 kroner og 577.455 kroner per handel. 

Læs også Huspriser er højere end før finanskrisen: Køb ikke over evne

- Når man har købt et hus til 1,5 millioner kroner, gør et tab på 300.000 kroner ondt på økonomien. Især når der er tale om en ejerperiode på 10 år, hvor mange andre boligejere har oplevet store værdistigninger, og priserne på varer generelt er steget, udtaler Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos boligsiden.dk, i en pressemeddelelse.

Milliongevinst i hovedstaden

Overraskende godt er det omvendt gået for de personer, der købte bolig i København i 2007 og solgte igen ti år senere. 

Læs også Heftig vækst i hushandlen: Sådan ser det ud i din kommune

København er nemlig landets eneste kommune, der har oplevet en prisstigning i den periode.

Fortjenesterne svarer i gennemsnit til 1.116.250 kroner eller en værdistigning på knap 30 procent. 

01:57

VIDEO: I Aarhus V buldrer boligmarkedet derudaf.

Luk video