Flere stoppesteder for blaffere kan være på vej

Skanderborg Kommune er en forgangskommune, når det kommer til at blaffe, og har flest stoppesteder for tomlere.

Som den eneste østjyske kommune har man i Skanderborg opstillet skilte, der skal opmuntre til at blaffe. Men fremover kan der være mange flere såkaldte blafferskilte på vej.

Vejdirektoratet har nemlig godkendt skiltet "Blafferstoppested" på lige fod med andre vejtavler og skilte. Og det glæder Carsten Theede, stifter af Blaffernationen, der netop arbejder for at fremme transportformen.

- Jeg ser det som et skilt, der skal skabe mødesteder mellem fremmede og en mulighed for at få en god snak. Og så er det jo bedre for miljøet, at man ikke kører alene i bilen, siger han.

Carsten Theede håber, at skiltene kommer op i hele landet. Han ser blandt andet et stort potentiale i kommuner som Aarhus og de omkringliggende, fordi der netop er mange, der hver dag pendler frem og tilbage mellem hjem og arbejde.

De 12 stoppesteder i Skanderborg Kommune

Skanderborg har flest skilte

Kun fire kommuner over hele landet har i øjeblikket stoppestederne. Næstved, København, Skanderborg og Roskilde. Men med 12 skilte er Skanderborg Kommune den, der har flest. Her har de dog ordlyden "Kør-med-stoppesteder".

Som en del af et projekt kom de op for omkring halvandet år siden

- Jeg tror, at folk bruger dem, men af gode grunde har man ikke noget statistik. Man behøver ikke registrere sig, og man behøver jo heller ikke have et stoppested for at blaffe, siger Carsten Theede.

I Herskind mod Silkeborg.
I Herskind mod Silkeborg. Foto: Skanderborg Kommune

De første skilte så dog dagens lys i København Kommune i forbindelse med et forsøg.

- Men det i Skanderborg var det første rigtige projekt. De var hurtige til at ringe og spørge: Vi vil gerne have dem op, hvad gør vi? De er vildt langt fremme og laver alt muligt med grøn transport. Jeg tror, de ser blafferstoppestedet som én mulighed af mange, siger Carsten Theede.

En uskreven kontrakt

Blaffernationens stifter har arbejdet for blafferstoppederne i seks og et halvt år. Og det grønne lys fra Vejdirektoratet har været længe ventet.

Han har selv 18 års erfaring med transportformen.

- Det er måske ikke det alene, der skal redde verden, men det kan noget, fordi man møder alle mulige folk. Det er ikke så normalt i Danmark at snakke med fremmede i busser og tog. Men her er der en uskreven kontrakt om, at vi fører en god samtale, siger han.

På grund af coronasituationen har det være udskudt, men 1. april holder Skanderborg Kommune en klimafest i Fælledhallen, hvor diverse klimatiltag og klimaeksperimenter fremvises og fejres. Herunder også blafferskiltene.